Поне три закона и две решения в областта на отбраната очакват гласуване от депутатите

Pan.bg 04 юли 2022 | 18:52 views (768) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com


Наред с преговорите за формиране на правителство, депутатите ще трябва да наваксват и в законодателството. Поне три закона и две решения в областта на отбраната чакат тяхното гласуване. Някои доста отдавна.

Първото гласуване на законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Република Гърция за осигуряване на поддръжка на гръцко военно формирование във връзка с изпълнението на мисия на морската патрулна авиация, внесен от Министерски съвет, мина на 11 май. В документа се определят основните принципи, условия и процедури за осигуряване от наша страна на тази мисия, свързана с прилагане на мерките на НАТО за адаптирано предно присъствие. Приносът на Република България в този случай включва предоставяне на обслужване на въздушното движение и осигуряване на поддръжка на самолета, летателните екипажи на гръцките военновъздушни сили на военно летище „Безмер“.


Обсъждане в ресорните комисии и първо гласуване в зала очакват военноинвалидите и военнопострадалите. Промените в техния закон бяха внесени на 10 май т.г. от група народни представители от ПП „Възраждане“.

Пред очакване да влязат в пленарна зала са и промените на Кодекса за социално осигуряване, внесени от депутати от ДПС. Една от двете основни цели на законопроекта е наборната военна служба или алтернативната служба в мирно време да се признава за действителен трудов стаж, а не само за осигурителен, както е сега. Две комисии – социалната и по отбраната, вече одобриха поправките.

Предстоящото преструктуриране на НВУ „Васил Левски“ зависи от гласовете на народните представители. Става дума за едно решение, което не се нуждае от две четения. То чака от 8 април. След закриването на факултет „Авиационен” от състава на НВУ и преминаването на дейността му в структурата на ВВВУ „Георги Бенковски“ в настоящата структура на университета има два факултета, което не съответства на наложилите се стандарти и критерии за наименованието „университет” и неговото функциониране и съществуване. Предложението е факултетът със седалище в гр. Велико Търново да се преобразува в два - факултет „Сигурност и отбрана“ и факултет „Логистика и технологии“ със седалища в гр. Велико Търново. За това има положителна оценка на съответния проект от Националната агенция за оценяване и акредитация от 9 април 2020 г.

Два доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили чакат обсъждане и приемане. Те са за 2020 и 2021 г. Особено във втория има нови оценки и мерки във връзка с променената среда на сигурност, главно поради войната в Украйна, но и заради необходимостта от ускоряване на модернизацията на Въоръжените сили и преодоляването на техния некомплект.

От 7 декември 2021 г. Оценката за изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способност на Въоръжените сили до 2020 г. чака думата на депутатите.

Тепърва предстои да видим какво ще заложи в управленската си програма кандидата за премиер Асен Василев, която, както разбираме, се подготвя от експерти. Защото в 15-то приложение на Коалиционното споразумение за управление на четворната коалиция от края на миналата година има 20 важни насоки с по няколко задачи в областта на отбраната. Ще цитирам един текст: „Осигуряване на справедливо възнаграждение в съответствие с риска на военната професия, като важен елемент за поддържането на войсковия дух и мотивацията. Основното месечно възнаграждение да се определя на годишна база въз основа на заложен коефициент спрямо МРЗ“. За шест месеца държавният бюджет за тази година бе два пъти гласуван, но базата, например, си остана същата. Има и други интересни точки в споразумението, като нови закони за отбраната и въоръжените сили и за резерва. Предстои да видим какво ще бъде развитието на въпросното приложение при новите обстоятелства.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка