Сателити забелязаха повишена активност в "Китайската Зона 51"

Pan.bg 08 авг 2022 | 16:11 views (611) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: dir.bg


Пекин развива своята космическа програма с ударни темпове


Сателитни изображения показват признаци на повишена активност на авио база в близост до китайския ядрен полигон Лоп Нор. Това става ден преди публичното обявяване на страната за изстрелването на космически самолет за многократна употреба в орбита, пише WarZone.

Отдалеченото местоположение на базата в пустинята, триъгълната форма на пистата, близостта до ядрен полигон и високото ниво на секретност около нея, накараха военните анализатори да нарекат обекта "Китайската Зона 51".


Смята се, че обекта е свързан с разработката на космическия самолет на Пекин, като през 2020 г. той осъществи първото си кацане именно там. Междувременно базата е разширена значително.

Космическият самолет за многократна употреба на Китай е изстрелян в нощта на 4 срещу 5 август 2022 г. чрез ракета Long March 2F.

На 3 август сателити забелязват, че "Китайската Зона 51" е необичайно активна. Много е вероятно на тази дата космическият самолет да е бил транспортиран от секретния обект до ракетната площадка.

Към този момент се знае изключително малко за китайският космически самолет. Дори името на проекта е секретно, но той много прилича на американския космически дрон X-37B.

САЩ разполага с 2 бройки от Х-37В, които се тестват активно от 2017 година насам.

Апаратът е дело на Boeing и има дължина от 8,8 метра, размах на крилата 4,5 метра, височина 2,9 метра и тегло от 5 тона.

Според някои теории, чрез Boeing X-37B могат да бъдат тествани технологии, които да позволят създаването на орбитален космически бомбардировач, който може да остане в орбита около Земята с години и да извършва мигновени нападения над цели по цялата планета.

Космическите самолети могат да се използват за подслушване и хакване на сателитни комуникации или за "офанзивни действия в космоса".

За разлика от обикновените сателити те са маневрени и могат да променят орбитата си. Така те могат да достигат до вражески сателити, които да шпионират или да унищожават. Освен това космическите самолети служат за тестова площадка на нови технологии.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка