Nature Food: Ядрен конфликт между Русия и САЩ ще доведе до смъртта на повече от пет милиарда души

Pan.bg 16 авг 2022 | 19:38 views (2616) commentaries(0)
img
pan.bg

Според аналитично проучване, проведено от изследователи от американския университет Rutgers, публикувано миналия понеделник от изданието Nature Food, избухването на ядрен конфликт между Русия и Съединените щати ще доведе до смъртта на повече от пет милиарда души на планетата.

В същото време анализаторите отбелязват, че ядрена война между Руската федерация, от една страна, и САЩ и техните съюзници, от друга, ще доведе до използването на почти 90% от целия световен ядрен арсенал. Това, според експертите, ще доведе до изхвърлянето на повече от 150 тераграма (повече от 165 милиона тона - бел.ред.) сажди в атмосферата и ще предизвика ядрена зима на цялата планета.

„В случай на ядрена война, бомбите, насочени към градове и индустриални зони, ще доведат до огнени бури, изпускане на значителни обеми горивни частици в горните слоеве на атмосферата, които ще се разпространят по цялата планета и ще доведат до нейното бързо охлаждане. Тези замърсявания ще причинят десетилетия смущения в климата на Земята и ще засегнат системите за производство на храни на повърхността и в океаните", се казва в материалите от изследователския доклад на американските учени.

В същото време, обяснявайки прогнозата си, американските анализатори уточниха, че 360 милиона души могат да загинат директно от експлозии на ядрени боеприпаси, що се отнася до обявените повече от 5 милиарда жители на планетата, те "ще станат жертви на глада", причинен от последиците от ядрената катастрофа.

Източник: voennoedelo.com Снимка: gdb.rferl.org

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка