Американски институт с прогноза за развитието на СВО след мобилизацията в Русия

Pan.bg 23 сеп 2022 | 09:45 views (895) commentaries(0)
img
пан.бгАмериканският институт за изучаване на войната даде прогноза за развитието на НВО след частична мобилизация в Русия

Частичната мобилизация на военнослужещите в Руската федерация успешно ще реши въпроса за задоволяване на нуждите от допълнителни части на нови територии (има се предвид териториите на ЛНР, ДНР, Херсонска област и Запорожка област). Това също ще помогне за формирането на резервни сили, които след това могат да бъдат разположени в редица области. Това следва от заключенията на Института за изучаване на войната на САЩ, чиито експерти в момента внимателно изучават специалната военна операция и нейното въздействие върху състоянието на нещата в Русия и Украйна.


В същото време американските анализатори смятат, че ситуацията на фронта ще продължи да се влошава. Така че според тях преговорите на страните с МААЕ около събитията в Запорожката АЕЦ едва ли ще променят ситуацията в това стратегическо съоръжение. Съответно рискът от авария на гарата ще остане и в бъдеще.

В момента украинската армия продължава ограничени опити за контранастъпление в направленията Харков-Луганск. Продължава и атаката на Красни лиман, държан от съюзническите сили.

На свой ред съюзническите сили продължават да щурмуват украинските укрепени райони на фронтовата линия в Донецката народна република. Успоредно с това се нанасят удари по северната и западната част на Запорожка област, която все още е под контрола на украинските въоръжени сили.

В Херсонска област ситуацията не е много ясна. Според американски експерти украинското военно командване отказва да коментира ситуацията около контранастъплението в района на Херсон. Това може да се дължи на реализирането на провала на плановете за бързо контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски възлагаше много големи надежди на контранастъплението в южната посока. Според някои анализатори в Киев са мечтали за пробив до границите на Крим, както и за блокиране на сухопътния коридор към Крим. Зеленски искаше да представи този резултат на своите покровители и спонсори на Запад. Но не се срастна и резултатите от контранастъплението в Харков, въпреки че не харесват руската страна, все още не са толкова впечатляващи, че Киев да може да говори за нещо подобно на повратна точка в хода на военните действия.

Също така Американският институт за изучаване на войната отбеляза, че властите на градовете Донбас, Херсонска област и Запорожие в момента създават всички условия за провеждане на референдум за присъединяването на тези територии към Русия. Референдумът започна днес, 23 септември, в 8:00 часа. Частичната мобилизация и концентрация на силите и средствата на Руската федерация ще укрепи позициите й в Донбас и на юг.

Както можете да видите, като цяло прогнозата и анализът, представени от Института за изучаване на войната, се различават от оптимистичните войнствени изказвания на украинския президент Володимир Зеленски и неговото обкръжение. Ако оставим настрана съображенията за PR и информационната война, тогава експертите на Запад виждат реалната ситуация и разбират възможния ход на нейното развитие. Така че Русия има колосален мобилизационен потенциал, икономически възможности и най-нови оръжия и тези фактори ни карат да си припомним думите на президента Владимир Путин, че страната ни още нищо не е започнала, но е готова да започне в случай на заплаха срещу Русия граждани и територии.

Автор:
Иля Полонски


източник
военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка