Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Трябва да имаме пълна ескадрила от 16 изтребителя F-16 Block 70

Pan.bg 04 ное 2022 | 18:02 views (909) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: ИЦ на МО


162 депутати подкрепиха придобиването на още 8 самолета Ф-16 Блок-70

Народното събрание прие днес, 4 ноември, проекта за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ – втори етап.


Министър Димитър Стоянов благодари на народните представители за подкрепата на проекта и подчерта, че страната ни трябва да има пълна ескадрила многоцелеви изтребители. „Първите 8 изтребители F-16 Block 70, които ще дойдат през 2025 г., са крайно недостатъчни за носене на бойно дежурство по Air Policing. Световните тенденции показват, че изправността, която може да се поддържа, е 70%. Това означава, че ще разполагаме с 6 изправни самолета. Два от тях ще бъдат постоянно на дежурство и само с 4 самолета дежурните авиатори трябва да се подготвят и да летят. Това означава по-малко от 50 часа на авиатор годишно. Счита ли някой, че с по-малко от 50 часа може да се пилотира нов боен самолет? Затова трябва да имаме пълна ескадрила." Това каза министър Стоянов в отговор на въпросите на народните представители- защо е необходим втори проект за инвестиционен разход.

Той подчерта, че по първия договор за изтребителите F-16 Block 70 няма достатъчно въоръжение, пълен боекомплект за всичките осем самолета, въоръжение „въздух – земя“ и високоточно оръжие. „Във втория договор се предвижда да се доставят и допълнително резервни двигатели, допълнително радиолокационни станции, и допълнителни контейнери за целеуказване, и допълнително въоръжение“, изтъкна министър Стоянов.

Той подчерта, че е необходима транзитна платформа, без която България няма да може да охранява въздушното си пространство от края на 2023 г до 2029 г., когато се очаква да бъдат усвоени изтребителите F-16.

Проектът предвижда придобиване на още осем самолета F-16 Block 70, както и на въоръжение „въздух – въздух“ и „въздух – земя“, средства за наземно обслужване и обучение на личен състав, необходими за експлоатацията на 16 самолета F-16 Block 70 в България. Средствата ще бъдат изплащани разсрочено в период от 10 години. Предвижда се доставката на вторите 8 самолета да се извърши през 2027 г.

С окомплектоването с авиационна техника и въоръжение на една ескадрила многоцелеви изтребители (16 самолета F-16 Block 70) ще бъдат изградени нови способности на Военновъздушните сили. Това ще позволи изпълнението на широк спектър от задачи в национален и колективен формат. Ще се осигури възможност за ефективна подготовка на летателните екипажи. Ще се повишат способностите за охрана на въздушното пространство и за осигуряване на въздушния суверенитет на Република България в Интегрираната система за противовъздушна (ПВО) и противоракетна (ПРО) отбрана на НАТО (NATINAMDS).
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка