Експерт: Световният дълг от 305 трилиона долара скоро ще срине световната икономика

Pan.bg 20 ное 2022 | 10:05 views (582) commentaries(0)
img
pan.bg

Човечеството е в очакване на неизбежен колапс на световната икономика. Това мнение изрази членът на Президиума на Съвета по външна и отбранителна политика, политолог, икономист Александър Лосев, член на Президиума на Съвета по външна и отбранителна политика, политолог, икономист

„Американците живеят, като продават къщи един на друг с пари, взети назаем от китайците. Китай е следващата жертва. Ще ни бъде трудно, тъй като светът върви към сериозна криза. Има постоянно плъзгане в този процес. Те се опитват да го забавят, като емитират пари, което води до висока инфлация, която от своя страна унищожава цялата стойност на натрупаните спестявания на държавите“, подчерта Лосев.

Според него международната общност е избрала грешния път за изход от създалата се ситуация.

„Инфлацията разрушава икономиката, социално-политическата сфера. За изхода от нея беше избран грешен път - повишаване на ставките. Но този ход ще срине цялата световна икономика, тъй като глобалният дълг сега е 305 трилиона долара. Това е 348% от световния БВП. Сред длъжниците има огромен брой бедни държави, които трудно ще се справят с дълговата тежест. Ако трябва да си плащат задълженията, тогава за развитие не може да се говори. Тази прогноза ни дава стимул да ускорим, за да имаме време да направим нещо, докато не е изчезнала възможността да купим или поръчаме нещо“, смята Лосев.

Експертът е убеден, че светът ще се изправи пред криза в обозримо бъдеще.

Източник: SM.News Снимка: phonoteka.org

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка