Президентът: За три месеца служебното правителство направи много в отбраната

Pan.bg 21 ное 2022 | 18:28 views (612) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com


 За един месец не може да се реши въпросът с придобиване на заместваща техника.

Президентът Румен Радев призова парламентът да обсъди и приеме Програмата за приоритетни инвестиционни разходи на МО. Нека, каза още държавният глава, да не забравяме най-важната страна от националните и съюзните отбранителни способности – хората. Това стана по време на поредните консултации за съставяне на правителство, които днес бях с ПГ на Демократична България.


Той изброи какво е направило служебното правителство в областта на отбраната за три месеца. Става въпрос за подготовката на проекта за инвестиционен разход за вторите осем самолета F-16, и за внесения договор за изтребителите в парламента. Разработени са нови спецификации и изпратени писма с искане на информация (RFI) за новата бойна машина на пехотата. Един проект, който, както отбеляза държавният глава, не беше пипан две години. Има вече изпратени запитванията на оферти (RFP) за трикоординатните радари. Изпратени са RFI за 155-мм гаубици, сключени са три договора за липсващото въоръжение на многофункционалните модулни патрулни кораби. Служебното правителство, подчерта президентът, присъедини България към инициативата на Германия за обща ПВО. И най-важното, посочи той, разработи Програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО и я внесе в парламента.

Големият грях на българските политици, смята Румен Радев, е, че се говори само и единствено за въоръжение. Забравя се, каза той, най-важната страна на националните и съюзните отбранителни способности – хората. Всяко едно решение в процеса на модернизацията трябва да се пречупва през възможностите и необходимостите на тези хора, бе категоричен президентът.

Във връзка с изпълнението на част от решението на парламента от 3 ноември за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, държавният глава каза, че е силно скептичен. Става въпрос за т. 3 от решението, в което е записано, че в срок от един месец Министерският съвет трябва да проведе преговори с правителствата на съюзниците в НАТО и партньорите в Европейския съюз за придобиване, предоставяне или разполагане на заместващи способности или усилващ отбранителните ни способности капацитет, което да позволи ускореното освобождаване от остарялото съветско въоръжение и техника. Аз, аргументира се, Румен Радев, съм участвал, водил съм преговори и зная колко време е необходимо.Тук, посочи той, трябва да бъдем реалисти.

Държавният глава даде и един пример. Месеци наред се говори, каза той, как Словакия дала своя зенитно-ракетен комплекс С-300 и получила „Пейтриът“. Нямало нищо подобно, което станало ясно, включително и в разговор с премиера на Словакия. На тяхна територия пристигнали две формирования „Пейтриът“ от Нидерландия и от Германия. В Словакия, обаче не знаели докога ще останат. Могат да си тръгнат всеки момент, а Словашките въоръжени сили нямат достъп до тях. Те, посочи президентът, не са правили и няма да правят в момента никакви заявки за придобиване на такива комплекси, които са изключително скъпи оръжейни системи. Ако сега заявим, желание за такъв комплекс, за да минем целия път до пристигането на комплекса, ще са необходими минимум три години, прогнозира Румен Радев. Въоръжените сили, продължи той, са изключително сложен организъм. Съвременните оръжейни системи са високо технологични и сложни комплекси. Те имат много свързани по между си елементи и подсистеми. Всичко това, включително и развърната логистична база, обучение, подготовка, системи за планиране, анализ на мисии, организационно-щатни промени, трябва да се отчита. Т.е. с един месец това не може и няма как да стане, заяви държавният глава.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка