Вицепремиерът Христо Алексиев: Убедихме ЕС да включи Коридор № 8 в приоритетната трансевропейска транспортна мрежа

Pan.bg 06 дек 2022 | 06:54 views (986) commentaries(0)
img Съветът на министрите по транспорт на Европейския съюз включи трасето София-Скопие-Дуръс-Бари в обхвата на новия Европейски транспортен коридор „Западни Балкани-Източно Средиземноморие“. Българската страна положи изключително активни усилия през последните четири месеца, за да рестартираме проекта, заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който участва в заседанието в Брюксел днес. Той изрази благодарност за проявеното разбиране от страна на Чешкото председателство за удовлетворяването на българското искане.

„Това е сериозен успех за България, защото усилено лобирахме за включването на трасето в приоритетната транспортна мрежа. Показахме, че полагаме всички усилия за приобщаване на Западните Балкани в Европейския съюз, а транспортната свързаност е един от най-важните елементи на интеграцията. С днешното решение, проектите по трасето ще имат лесен достъп до финансиране. Получих много благодарности от Република Северна Македония и Албания за тази битка, която България изнесе за общото благо“, коментира Христо Алексиев.

По този начин Европейският транспортен коридор „Западни Балкани – Източно Средиземноморие“ придобива завършен характер и ще е в състояние да осигури значителна добавена стойност за ЕС в региона на Западните Балкани, особено в сложната геополитическа ситуация, в която се намираме, подчерта той.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Вицепремиерът Алексиев изтъкна водещата роля на България при защитата на искането и осигуряването на международна подкрепа. „В дух на единство и тясно сътрудничество, четирите държави по трасето на Коридор № 8 - двете държави членки на ЕС България и Италия, и нашите партньори от Западните Балкани Албания и Република Северна Македония, приехме на 25 ноември съвместна декларация, потвърждаваща общата ни ангажираност и конкретни мерки за изграждане на инфраструктурата по протежение на коридора“, заяви министър Алексиев.

На 3 ноември 2022 г. бе проведена среща в Атина между Христо Алексиев и гръцкия министър на инфраструктурата и транспорта Костас Караманлис, на която бе постигнато съгласие за активизиране на дейностите по реализирането на другия приоритетен коридор “Sea2Sea“. Договорена бе подготовка на съвместно проектно предложение за проучвателни дейности за изграждане на мултимодален коридор “Sea2Sea” по Механизма за свързване на Европа, сектор „Транспорт“ 2021-2027 г., като предстои доуточняване на обхвата с гръцката страна.

Българска страна има предложения и за последващи стъпки с цел структуриране и осигуряване на жизнеспособност на проекта. Част от тях са свързани с възстановяване на железопътния товарен трафик между България и Гърция през граничните пунктове: Свиленград-Дикея и Кулата-Промахон, както и евентуално стартиране на разговори с Румъния за включване на пристанище Констанца.

Съветът на министрите по транспорт одобри общ подход по предложението за преработен регламент за трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Министрите дискутираха положението в Украйна и обсъдиха възможностите за по-добро изпълнение на ангажиментите си за координиран отговор на ЕС на кризата в областта на транспорта, включително въвеждането на коридори на солидарността.

/www.mtc.government.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Вицепремиерът Христо Алексиев: Убедихме ЕС да включи Коридор № 8 в приоритетната трансевропейска транспортна мрежа

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка