Financial Times: Във Великобритания се съмняват в способността на Leopard 2 да обърне хода на събитията в Украйна

Pan.bg 27 яну 2023 | 23:35 views (1091) commentaries(0)
img
pan.bg
Влиянието на танковете Leopard 2 върху хода на украинския конфликт е надценено, пише авторът на статия във Financial Times (FT). За да има Киев шанс за успех, е изключително важно да се научи как правилно да използва новопридобитите оръжия и да ги комбинира с американски машини. Но това ще бъде изключително трудно да се направи. Доставката на танковете Leopard 2 в Украйна създаде дипломатически фурор, но този шум остави много важна част от дебата незабелязана. Липсващата подробност е военната реалност, по-специално въпросът какво влияние ще имат тези машини върху хода на военните действия. Германският канцлер Олаф Шолц се съпротивяваше до тази седмица, като отказваше на другите страни да изпратят танкове в Украйна и отказа да достави свои собствени Leopard 2. Страхът на канцлера от ескалацията на конфликта е неоснователен, тъй като Киев вече получава военна техника с по-голяма огнева мощ. Някои германски политици, настояващи за по-решителни и смели действия, казват, че Leopard 2 е ключът към победата на Украйна. Но Шолц и тези политици надценяват влиянието на отделните видове военна техника върху хода и изхода на конфликта. Военната мощ не се отнася само до оръжията, тя се определя от организационната структура на въоръжените сили, доктрината и логистиката, както и от нематериалните фактори като морал, ниво на подготовката и качеството на ръководството. Комбинацията от тези фактори е трудно измерима. Що се отнася до танка Leopard 2, неговата реална ефективност ще се определя главно от способността на Украйна да води общовойсковия бой. Това е като играта "на камък, хартия, ножица" (вж. бележката под линия), но много по-смъртоносна. В такава битка предимствата на един вид оръжие допълват силните страни и компенсират недостатъците на друг вид. Leopard 2 се използва най-добре във взаимодействие с бойните машини на пехотата, самоходната артилерия, зенитно-ракетните системи и средствата за радиоелектронна война. Успехът в подобна битка може да бъде постигнат с обширна подготовка, промени в доктрината и непрекъснато снабдяване със западни оръжия и боеприпаси.
Бележка под линия: „Камък, ножица, хартия“ е игра, в която се играе с дланите на ръцете. Обикновено се използва при решаване на спорове. В нея има 3 знака: камък, ножица и хартия. Хартията побеждава камъка, камъкът – ножицата, а ножицата – хартията (Илюстрацията долу).
Л. Дойчинов
По информация на https://inosmi.ru/
Илюстрации: flickr.com / NATO North Atlantic Treaty Organization (Норвежски Leopard 2 по време на учение в Литва) и https://www.olympic.uz/ru/news
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Financial Times: Във Великобритания се съмняват в способността на Leopard 2 да обърне хода на събитията в Украйна

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка