Германците смятат Русия за най-голямата заплаха за световния мир

Pan.bg 07 фев 2023 | 18:07 views (701) commentaries(0)
img
pan.bg

Около 82 процента от жителите на Германия нарекоха Русия страната, която представлява най-голямата заплаха за мира на планетата, показва проучването Sicherheitsreport 2023. Преди две години тази цифра за Руската федерация беше 32 процента.

Жителите на Германия възприемат Русия като държавата, която заплашва мира на планетата повече от всеки друг през следващите години. В хода на представително проучване такава оценка за Руската федерация са дали 82 процента от анкетираните. Други 60 процента от анкетираните смятат Китай за най-опасната страна, 52 процента - Северна Корея, съобщиха във вторник, 7 февруари, Институтът по социология Allensbach и Центърът за стратегия и лидерство в Берлин, представяйки "Доклада за сигурността за 2023 г." (Sicherheitsreport 2023).

Участниците в проучване сред жители на Германия на възраст над 16 години, проведено през януари тази година, бяха помолени да изберат от списък от 14 държави, една или повече държави, които представляват най-голяма заплаха за мира, или да назоват свои собствени варианти.

Оказа се също, че хората в Германия в момента са най-притеснени от инфлацията и войната в Украйна - всяка от тези точки е отбелязана от повече от 80 процента от анкетираните. Приблизително 57 процента от участниците се притесняват от разширяващата се пропаст между богати и бедни и също толкова от възможна нова бежанска вълна в Европа. Малко повече от половината от анкетираните заявяват, че са загрижени за изменението на климата, както и за проблемите в областта на енергийните доставки. В момента пандемията от коронавирус се посочва само от малък брой анкетирани в Германия.

Резултатите от изследването показват и различно възприемане на отношенията със САЩ, както и с Русия, от жителите на западните и източните федерални земи, което остава повече от 30 години след обединението на Германия. В западната част на страната всеки втори респондент (50 процента) смята САЩ за надежден съюзник, докато на изток само всеки четвърти (26 процента). Междувременно Русия се смята за сериозна заплаха от 84% от жителите на западните земи и 73% от източните.

Преди две години резултатите от подобно проучване се различаваха значително от сегашните. През 2021 г. 32 процента от анкетираните са посочили Русия сред най-големите заплахи за световния ред, 46 процента - Китай и 58 процента - КНДР. Освен това се оказа, че в разгара на пандемията от коронавирус хората в Германия се страхуват най-много не от войната, тероризма или бедната старост, както година по-рано, а от икономическите последици от кризата, причинена от пандемията.

Източник: dw.com Снимка: Peter Seyfferth/imageBroker/picture alliance / static.dw.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка