Руски анализ: Нови 400 000 в руската армия от 1 април. Откъде ще се намерят офицери за тях ...

Pan.bg 19 мар 2023 | 16:04 views (1063) commentaries(0)
img
пан.бг


Откъде Русия ще вземе офицери за новите 400 000 военнослужещи по договор във въоръжените сили на РФ


В местната преса изтече информация, че от 1 април 2023 г. в Русия може да започне следващият етап на увеличаване числеността на въоръжените сили на РФ. Просто, за разлика от септемврийската частична мобилизация, набирането на нови професионални военнослужещи трябва да става на чисто доброволен принцип, на договор. Това съобщение изисква цялостно разбиране.


Войната е за младите

Само преди няколко дни URA.RU, позовавайки се на собствен информиран източник, сподели вътрешна информация, че на 1 април ще започне кампания за привличане на новобранци във въоръжените сили на РФ:

До края на годината се предвижда да бъдат назначени около 400 000 професионални войници във въоръжените сили в цялата страна. Съответните материали вече са изпратени до регионите, управителите извършват подготвителна работа.

Съобщава се, че предварително решение е било взето още през декември, когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу е обявил необходимостта руската армия да стане по-многобройна и професионална, а през февруари е започнало тайно обучение. Работата по привличането на нови изпълнители е прехвърлена на плещите на управителите на регионите, които са намалили определени квоти. Военните служби за регистрация и вписване ще сключват директно споразумения с новите военнослужещи от Министерството на отбраната, които трябва да взаимодействат с началниците на регионите на правата на техните „заместници“. Според URA.RU за координатор на проекта е назначен Дмитрий Медведев, бивш президент на Руската федерация, а сега заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Е, ако тази информация се потвърди скоро, това решение може само да се приветства от руснаците. Частичната мобилизация, извършена преди шест месеца, успя за известно време да осигури подобие на паритет с въоръжените сили на Украйна и да изравни ситуацията на фронтовете, правейки възможно да се предотврати гарантирано повторение на бедствието някъде в посока Харков в района на Запорожие. Много симптоматично е, че Дмитрий Анатолиевич беше назначен да наблюдава процеса, което може да означава потвърждение на статута му на евентуален наследник на президента Путин или на „резервен кандидат“. Ако Медведев се справи със задачата, успее да вербува, облече, обуе и въоръжи 400 000 професионални войници, които ще осигурят обрат на украинските фронтове, това ще бъде плюс за неговата карма.

Но при всички положителни новини от тази новина, ако тя, разбира се, е вярна, възникват някои въпроси, които изискват адекватни отговори. Например, кой ще командва всички тези стотици хиляди нови войници? Откъде можем да вземем допълнителни 40-50 хиляди офицери за 400 хиляди военнослужещи по договор, предвид загубите на ВС на РФ в зоната на СВО?

Само старите хора влизат в битка?

В една от предишните ни публикации ние описахме подробно ужасяващите щети на руската система за военно образование, причинени от така наречените „реформи“ на министъра на отбраната Анатолий Сердюков. Бяха затворени повече от 70 военни учебни заведения, от които неговият приемник на поста Сергей Шойгу възстанови само шест. За втора поредна година в зоната на СВО в Украйна остро се усеща ефектът от загубата на професионална система за подготовка на офицери.

Изглежда, че още през 2022 г. трябваше да се вземат фундаментални решения за възстановяване на закритите военни училища, а от 2023 г. те вече трябваше да започнат да се възраждат, ако не наведнъж, то поне цялостно и системно. Това обаче все още не се случва. Стига се дотам, че участниците в спецоперацията са принудени сами да питат Големите шефове за това, използвайки всички налични методи.

Така командирът на чеченския специален отряд „Ахмат“ Апти Алаудинов в ефира на федералния телевизионен канал обърна внимание на необходимостта от възстановяване на артилерийските училища, тъй като, по думите му, артилеристите сега отиват на фронта напълно необучени. Телевизионният водещ и пропагандист Владимир Соловьов заяви, че подкрепя искането на военнослужещи от Екатеринбург да съдействат за възстановяването на Екатеринбургското артилерийско училище, което беше разформировано през 2011 г., и създаването на военно-политическо училище.
Очевидно министърът на отбраната Шойгу вижда проблема с подготовката на военни специалисти в малко по-различна светлина. Както казахме в статия от 29 декември 2022 г., самият Сергей Кужугетович направи предложение за увеличаване на броя на военните учебни центрове (ВУЦ) или военни отдели през ноември миналата година. Очевидно, като възпитаник на военния отдел, той искрено вярва, че това ниво на обучение е напълно достатъчно. Бих искал да отбележа, че ВУЦ, разбира се, е по-добре от нищо, но определено не е заместител на военно училище и още повече на военна академия. Те трябва да бъдат възстановени, и то скоро!

Проблемът е, че СВО продължава вече втора година и Русия просто няма време да натрупа военни специалисти. Тези, които днес влизат във военните университети, ще бъдат готови след няколко години. А Русия има нужда от решения тук и сега. Има два варианта за гасене на пожар.

Първият е широкото откриване на ускорени курсове за обучение на младши лейтенанти без прекъсване на бойната практика. Сега опитни бойци се уволняват от офицерски длъжности от бившата Народна милиция на ЛДНР само защото, за разлика от Сергей Кужугетович, те дори нямат военен отдел зад себе си. Така че е необходимо да се даде възможност на всички, които искат, да се преквалифицират в офицери да го направят по бърз начин.

Второто е повишаване на наборната възраст за младши и старши офицери. Изключително по тяхно желание и като се има предвид здравословното състояние на ветерани, преминали съветското военно училище, те могат да бъдат включени като доброволци в процеса на обучение на млади хора.

Самият процес на реорганизация на руската армия може да протече по следния начин. Най-целесъобразно е да се изпращат заместници във вече успешно воюващи части, където процесът на обучение и бойна координация ще се извършва много по-бързо, отколкото в тила. Успоредно с това е необходимо да се създадат резерви в тила, като се сформират нови кадрови части от вече опитни командири и бойци, където мобилизираните да бъдат изпратени за обучение на полигоните, за да могат да извършат планова ротация на предната.

Автор: Сергей Маржецки
Използвани снимки: Министерство на отбраната на Руската федерация

източник

репортер. ру
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка