ЕС прекрати антикорупционния и правен мониторинг на България и Румъния, който продължи повече от 16 години

Pan.bg 16 сеп 2023 | 16:04 views (249) commentaries(0)
img
пан.бг


Снимка: Johanna Geron/Reuters / mriya.news
ЕС прекрати антикорупционния и правен мониторинг на България и Румъния, който продължи повече от 16 години
Събота, 16 септември 2023 г., 11:41 ч
Дял:

Преди ден Европейската комисия официално приключи наблюдението на България и Румъния в рамките на т. нар. "Механизъм за сътрудничество и проверка".

Както съобщава "Европейска истина", това съобщи в Twitter вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Юрова.

Тя поздрави България и Румъния и официално обяви закриването на механизма.

Коментирайки това решение, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза отличната работа по мониторинга.

„Бих искал да поздравя България и Румъния за значителния напредък, който постигнаха след присъединяването им към ЕС. Върховенството на закона е една от основните ни споделени ценности като Съюз и двете държави членки осъществиха важни реформи през последните години. Днес ние признаваме тези усилия, прекратявайки механизма. Работата вече може да продължи като част от годишния цикъл за наблюдение на върховенството на закона, както за всички държави-членки", каза тя.

Когато България и Румъния се готвеха да се присъединят към ЕС през 2007 г., и в двете страни останаха слабости в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията, а в България и с организираната престъпност.

Тъй като политическите настроения в полза на разширяването бяха силни по това време, Европейската комисия постигна компромис: тя реши, че и двете страни могат да се присъединят, но през първите години от членството в ЕС те ще бъдат наблюдавани от Механизма за сътрудничество и проверка.

За 16 години съществуване на механизма са изготвени хиляди страници доклади. Последният доклад за България е публикуван през 2019 г., а за Румъния - през 2022 г.

Заслужава да се отбележи също, че и двете страни в момента се опитват да се присъединят към Шенгенското пространство.

През декември 2022 г. вътрешните министри на страните от ЕС не можаха да одобрят присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона, но се съгласиха с присъединяването на Хърватия. Австрия и Холандия гласуваха срещу влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство.

По-рано стана известно, че Букурещ обмисля възможността да поиска обезщетение за загубите, понесени от превозвачите поради отказа на Румъния да се присъедини към Шенгенската зона.

Румъния също заплашва Австрия със съд за блокиране на влизането в Шенген.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка