ООН: Глобалното затопляне може да превърне стотици милиони жители на Земята в климатични мигранти

Pan.bg 27 сеп 2023 | 21:52 views (354) commentaries(0)
img
pan.bg

Опустошителните последици от природните бедствия и екстремните метеорологични явления принуждават жителите в някои региони да мигрират към по-безопасни райони.

Броят на климатичните (или екологичните) мигранти до 2050 г. може да достигне 216 милиона души или да достигне поне 44 милиона. Тези данни са предоставени от Международната организация по миграция на ООН (МОМ). На свой ред експертите смятат, че със засилването на последиците от климатичната криза междудържавните климатични миграции ще се появяват все повече.

Изменението на климата и повишаването на глобалните температури водят до различни природни бедствия в много части на света. Опустошителните последици от природните бедствия и екстремните метеорологични явления принуждават жителите в някои региони да мигрират към по-безопасни райони.

Согласно доклад на МОМ, за изменението на климата, през последните 10 години средно 21,6 милиона души по света са били принудени да мигрират в собствените си страни поради предизвикателствата, свързани с изменението на климата през последните 10 години.

В доклада се отбелязва, че през следващите 10 години 1 милиард души могат да бъдат засегнати от покачване на морското равнище, наводнения, суша, екстремни температури и продоволствена несигурност.

По данни на доклада, най-голямата мобилност на населението поради метеорологичните явления, причинени от изменението на климата между 2012 г. и 2021 г., е регистрирана в региони като Източна Азия и Тихия океан, Югоизточна Азия, страни от Африка, на юг от Сахара, Южна и Северна Африка.Америка, Близък изток и Северна Африка, Европа и Централна Азия.

Така повече от 10 милиона души в Източна Азия и Тихия океан, и повече от 8 милиона души в Югоизточна Азия бяха засегнати от урагани и наводнения, повече от 2 милиона души в Африка на юг от Сахара бяха засегнати от наводнения, урагани и суши, около 2 милиона души в Южна и Северна Америка - от наводнения, урагани и горски пожари. Други 2 милиона души в Близкия изток и Северна Африка се бореха с наводненията.

Освен това, Африка на юг от Сахара, Източна Азия и Тихия океан, Южна Азия, Северна Азия, Латинска Америка и Европа и Централна Азия до 2050 г. може да се сблъскат с климатична миграция.

В разговор с Anadolu докторът на науките Мелике Дедеоглу, преподавател във Факултета по икономика и административни науки в университета Ерджиес, каза, че хората, които са принудени да напуснат своите региони временно или за постоянно поради климатични и екологични явления, се наричат ​​„климатични мигранти“.

Според нея, поради климатични и екологични явления, които влияят негативно на живота на хората, възниква вътрешна миграция или презаселване в други страни.

Източник: Anadolu Ajansı Снимка: c.files.bbci.co.uk / GETTY IMAGES

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка