Към 2050 г. всеки шести човек в света ще бъде на възраст над 65 години

Pan.bg 30 сеп 2023 | 17:03 views (387) commentaries(0)
img
pan.bg

Международният ден на възрастните хора се отбелязва ежегодно на 1 октомври.

Застаряването на населението е необратима глобална тенденция. По прогнози, през 2021 г. един на всеки 10 души в света е на възраст 65 или повече години, а през 2050 г. тази възрастова група ще представлява 1 на всеки 6 души по света.

За да се отговори на предизвикателствата на застаряващото население в света, да се подобрят здравните, социалните и икономически условия на възрастните хора и да се повиши осведомеността по този въпрос, Международният ден на възрастните хора се отбелязва на 1 октомври всяка година. Общото събрание на ООН прие съответната резолюция през декември 1990 г.

Тази година Международният ден на ООН за възрастните хора е посветен на темата „Прилагане на Всеобщата декларация за правата на човека за възрастните хора – през поколенията“. По време на специалните събития ще бъдат засегнати въпроси, свързани с положението на възрастните хора по света, свързани с упражняването на техните основни права и свободи. Особено внимание ще бъде отделено на укрепването на солидарността, основана на равенство между поколенията и устойчиви решения за постигане на Целите за устойчиво развитие.

Според Световния социален доклад за 2023 г., делът на възрастните хора в броя на световното население нараства.

Предвижда се броят на хората на възраст 65 и повече години по света да се удвои повече от 761 милиона през 2021 г. на 1,6 милиарда през 2050 г. Броят на хората на 80 и повече години ще нараства още по-бързо.

В момента в света има почти 700 милиона души на възраст над 60 години. До 2050 г. броят на хората над 60 години ще достигне два милиарда, което ще представлява повече от 20 процента от световното население.

Нарастването на броя на възрастните хора ще бъде най-бързо в развиващите се страни. Азия ще стане регионът с най-голям брой възрастни хора, а Африка ще претърпи пропорционален ръст на населението във всички възрастови групи.

През 2021 г. в регионите на Северна Африка и Западна Азия е имало 30 милиона души на възраст 65 и повече години. Предвижда се този брой да нарасне до 98 милиона през 2050 г. Възрастното население в Африка на юг от Сахара се очаква да нарасне от 35 милиона през 2021 г. на 100 милиона през 2050 г.

Възрастното население в Източна Азия и Югоизточна Азия се очаква да достигне 598 милиона през 2050 г. спрямо 293 милиона през 2021 г.

Страните в Европа и Северна Америка сега са сред регионите с най-голям брой възрастни хора. През 2021 г. населението на възраст над 65 години е регистрирано на 208 милиона, а до 2050 г. се очаква този брой да нарасне до 303 милиона.

Докладът на ООН отбелязва, че нивото на образование и достъпът до здравеопазване влияят върху продължителността на живота и здравословното състояние на хората в напреднала възраст. Неравенството в доходите и отрицателните условия на труд също оказват влияние върху стандарта на живот на възрастните хора.

Източник: Anadolu Ajansı Снимка: newsmaker.md

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка