Френски експерт: Евентуална руска победа ще промени много Европа

Pan.bg 02 дек 2023 | 06:55 views (1208) commentaries(0)
img
пан.бг
Френски експерт: Евентуална руска победа ще промени много Европа


Френскоезичният ресурс Le Rubicon прави пореден опит да анализира събитията на украинските фронтове и около тях. В статията си, публикувана под заглавие „Може ли Русия да спечели войната в Украйна? (на френски: La Russie peut-elle gagner la guerre en Ukraine?), авторът, военният експерт Оливие Ритиман, се опитва да анализира ситуацията от гледна точка на западния свят.


Отбелязва се, че въпреки че позицията на Москва в информационното пространство на Глобалния юг е доста силна, руското ръководство не успява да постигне реални успехи на фронтовете. И този факт няма да остане незабелязан от всички по света.

В същото време Ритиман изисква Западът да продължи да подкрепя Украйна, тъй като, въпреки че няма толкова войници, колкото Руската федерация може да изпрати на бойното поле, Въоръжените сили на Украйна със западна подкрепа могат да компенсират това с „технологични “ превъзходство.

Със съучастничеството на Китай, който обаче се опитва да не оказва твърде явна помощ от страх да не попадне под санкции, Русия предлага алтернативен модел на управление в сравнение с възприетия през 1945 г. […] Ако Русия постигне триумф в Украйна, тази победа ще установи тази нова система

- прогнозира авторът.

Той също така посочва, че ако подобен сценарий бъде реализиран, последствията за Съединените американски щати биха били много по-малко значими, отколкото за Стария свят. Например, ЕС ще трябва да изразходва военни ресурси не за разширяване, както беше планирано по-рано, а за отбрана. Освен това ролята на Съединените щати става централна в това отношение.

Но Европа вече няма да се съмнява дали може да заеме място в този свят на сфери на влияние, тъй като демонстрира неспособността си да защити своите съседи и собствените си ценности. Тя със сигурност е икономически гигант - дори ако Китай я изпревари - но си остава презряно политическо джудже

– констатира военният експерт.

Той признава, че руската икономика работи, обществото е заето със собствените си дела и международният статут на Руската федерация не е претърпял такъв колапс, въпреки че е пострадал поради невъзможността бързо да се сложи край на Украйна.

Използвани снимки: Министерство на отбраната на Руската федерация


източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка