Otbrana.com: Общинската организация „Шипка“ на СОСЗР в Казанлък се радва на висок авторитет

Pan.bg 28 яну 2024 | 11:35 views (743) commentaries(0)
img Подполковник от запаса Георги Лютаков

„Военните са странни хора/по карта търсят своя дом/Пристигнат, седнат за отмора,/Но идва заповед „Кръгом“./ Къде отиват, кой ги знае./Не казват никому. Мълчат./За тях България е стая,/уютен дом и бащин кът.“

Тези стихчета, написани в далечната 1982г. на оперативно-стратегическото учение ЩИТ-82“, сякаш най-добре изразяват духа на проведеното годишно отчетно- събрание на казанлъшката организация „Шипка“ на СОСЗР.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

В него участваха подполковник от запаса Веселин Ангелов – председател на Областния съвет на СОСЗР - Стара Загора, директорът на исторически музей „Искра“ Момчил Маринов, председателят на Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“ г-жа Дончева, главният инспектор по ОМП и управление на кризи в Община Казанлък Слави Иванов, управителят на редакцията на вестник „Искра“ Симеон Стоилков и представители на патриотични организации.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на починалите членове на организацията.

В отчетния доклад председателят на Общинската организация на СОСЗР майор от запаса Евгени Пейчев анализира международната обстановка и очерта основните направления на работа - организационната дейност, подготовката за провеждане на Четвъртия национален събор на запасното войнство на 14 юни т.г. в Стара Загора, финансовата помощ за социално слаби запасни воини и взаимоотношенията с местната власт.

Отделено бе внимание на участието на запасното войнство в честването на 135 години от създаването на 23-ти Пехотен Шипченски полк, отбелязването на 110 - годишнината от Одринската епопея, годишнини от създаването на Първата танкова дивизия и Петата танкова бригада, 100 години от рождението на полк. Велчо Даскалов като се отчете приемствеността на делата му от неговия син д-р инж. майор от запаса Захари Даскалов, който е член на организация и председател на едно от дружествата.

В изказванията бе посочено, че взаимоотношенията на Съюза с общинската администрация са на много добро ниво.

Посочено бе, че като родоначалник на танковите войски в България, на територията на общината няма нищо материално за показ на гражданите, че тук е бил стоманеният юмрук на войската. Така стои въпросът и с авиацията.

Подполковник от запаса Веселин Ангелов даде висока оценка на работата на организацията и препоръча да се възстановят мемориалните знаци от Априлското въстание, както и да се привлекат бившите военнослужещи от общините Мъглиж и Павел баня, като се окаже помощ за създаване на дружества. Отправен бе призив за активно участие в подготовката и провеждането на Четвъртия национален събор на запасното войнство.

Прочетен беше поздравителен адрес от Карловската организация на СОСЗР.

Снимка: майор от запаса Захари ДаскаловНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Otbrana.com: Общинската организация „Шипка“ на СОСЗР в Казанлък се радва на висок авторитет

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка