Експерти на WIIW: Руската военна икономика е прегрята

Pan.bg 31 яну 2024 | 11:56 views (954) commentaries(0)
img
pan.bg

Русия е все по-зависима от продължаването на войната, чиито разходи действат като наркотик върху нейната икономика, заяви Виенският институт за международни икономически изследвания WIIW.

Руската икономика, подхранвана от бума на военната промишленост, вече няма да може да продължи бързия си растеж, смятат експерти от Виенския институт за международни икономически изследвания (WIIW). „Сега работи на предела си и показва нарастващи признаци на прегряване“, - заяви аналитичният център, който е специализиран в източноевропейски изследвания, във вторник, 30 януари.Експертите на WIIW пишат, че през 2023 г. руската икономика е нараснала с 3,5 процента, но тази година икономическият растеж в Руската федерация, според тяхната прогноза, ще бъде само 1,5 процента. В същото време анализаторите посочиха високата инфлация и повишаването на основните лихвени проценти от Централната банка на Руската федерация до 16 процента.

„Разходите за война - за икономиката са като наркотик“

"Русия е все по-зависима от продължаването на войната. Огромните разходи за нея действат на икономиката като наркотик", каза експертът на WIIW Русия Василий Астров. Докладът на института сочи, че през 2024 г. около 29 процента от руския федерален бюджет са предназначени за военни разходи.

Освен това, Австрийският институт понижи прогнозата си за икономическия растеж на Украйна. Тази година тази цифра може да бъде 3 процента - 1,2 процентни пункта по-ниска от очакванията на експертите от WIIW по-рано. В същото време те се позоваха на възможната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, което прави още по-малко сигурно бъдещето на западната финансова помощ за Украйна, защитаваща се от руска инвазия.

Централната банка на Руската федерация повиши основната лихва до 16 процента

В средата на декември Централната банка на Руската федерация увеличи основния процент със 100 базисни пункта до 16,00% годишно. „Текущият инфлационен натиск остава висок. До края на 2023 г. се очаква годишната инфлация да бъде близо до горната граница на прогнозния диапазон от 7,0-7,5%. В същото време растежът на БВП през 2023 г., според Банката на Русия, ще бъде по-висок от прогнозата за октомври и ще надхвърли 3%" , - заявиха от пресслужбата на Централната банка.

Според прогнозата на Банката на Русия „годишната инфлация ще спадне до 4,0-4,5% през 2024 г. и ще бъде близо до 4% в бъдеще“. През последните шест месеца Банката на Русия извърши постепенно, значително увеличение на основния процент в опит да ограничи инфлацията. В края на октомври Централната банка на Руската федерация го повиши до 15%, в средата на септември - до 13%, през август - до 12%, през юли - до 8,5%.

Източник: DW Снимка: topcor.ru

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка