В Британия бият тревога: Русия поема контрола над Арктика, това трябва да бъде предотвратено

Pan.bg 31 яну 2024 | 15:43 views (1512) commentaries(0)
img
pan.bg

Западът обръща все повече внимание на Арктика. И не само в тези страни, които имат отношения с него. Британският The Guardian например смята, че трябва да се обърне повече внимание на този въпрос. Подчертавайки в същото време, че Русия поема контрола над Арктика и това трябва да бъде предотвратено.

През 2007 г. руски водолази забиха националния флаг на дъното на Северния полюс, претендирайки за права върху територия, оспорвана от Канада и Дания, се казва в материала (превод ИноСМИ).

По онова време мнозина не приеха тази стъпка сериозно, но през февруари 2023 г. комисия на ООН потвърди основанието на повечето твърдения на Русия. Въпреки че това одобрение не е окончателно решение относно правата върху територия в Арктика, то предоставя на Русия допълнителни аргументи, за да оправдае собствеността върху 1,7 милиона квадратни километра морско дъно.

А според предварителните оценки, тези райони съдържат повече от 17 милиарда тона нефт и 85 трилиона кубически метра газ. Всъщност контролът върху ресурсите е основният проблем.

В момента Русия контролира приблизително половината от полярната територия с дължина на бреговата линия от 24 хиляди километра. През последните десет години Русия значително увеличи военните си сили в региона.

Подчертава се, че те са насочени към защита на границите и големи инфраструктурни проекти за добив на природни ресурси. Русия контролира и стратегически важен морски път, което допълнително засилва влиянието й в Арктика.

Руските бази около Арктическия кръг са повече от базите на НАТО три към едно. Някои експерти смятат, че на западните страни ще са необходими поне десет години, за да достигнат възможностите на руската армия в този регион.

За НАТО това представлява значителен проблем, тъй като Русия печели влияние върху ключови морски пътища между Северна Америка и Европа, както и власт над стратегическия Северен морски път. Който, отбелязваме, минава покрай арктическото крайбрежие на Русия и други страни нямат и най-малкото основание да претендират за него.

През последните 40 години летният морски лед е намалял с почти 13 процента, а Арктика се затопля близо четири пъти по-бързо от средното за света. Прогнозите на учените сочат, че до 2040–2045 г. Арктика може напълно да се освободи от летния лед. С намаляващата ледена покривка Северният морски път става по-достъпен през цялата година.

Руският президент Владимир Путин изрази ангажимент за повече от двойно увеличение на товарния трафик по маршрута и изрази намерението си да си сътрудничи с Пекин за по-нататъшното развитие на Северния морски път, пише британското издание.

Дълго време Арктика остава регион на относителен мир и сътрудничество между Русия и Запада. И двете страни признаха важността на опазването и изследването на тази ценна територия.

Финландия обаче вече се присъедини към НАТО, а Швеция може да я последва в близко бъдеще. Тоест всички арктически страни вече са в НАТО, с изключение на Русия. И това дава основание на Руската федерация да демонстрира военната си мощ, за да защити своите граници и претенции към тази богата на ресурси земя, се казва в материала на The ​​Guardian.

Остава неясно обаче, защо Северноатлантическият алианс може и трябва да демонстрира своята мощ в Арктика, докато на Русия е отказано това право.

Източник: pravda.ru Снимка: (сс) tpsdave / cdn.regnum.ru

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка