Президентът: Очаквам ЕС да докаже, че е съюз, основан на правила, и че не може повече България и Румъния да бъдат извън Шенген

Pan.bg 08 фев 2024 | 22:33 views (1163) commentaries(0)
img Pan.bg

Държавният глава бе домакин на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България

Очаквам ЕС да докаже, че е съюз, основан на правила, и че не може повече България и Румъния да бъдат извън пълноправното Шенгенско пространство, при положение, че са изпълнили всички необходими критерии и условия. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България. Държавният глава бе домакин на събитието, което се проведе тази вечер в Националния исторически музей.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

В словото си пред дипломатите президентът открои предизвикателствата през последната година, направили света по-непредсказуем и тревожен. Държавният глава даде пример с войната на Русия срещу Украйна, която всеки ден носи стотици човешки жертви и разрушения, както и конфликтите в Близкия Изток и в редица други горещи точки по света, предизвикващи нестабилност и деструктивност. Президентът припомни и за природните бедствия, които белязаха изминалата година, като припомни проявената от България съпричастност и солидарност с оказаната на Турция помощ с подготвени екипи и оборудване още в първите часове след опустошителното земетресение в югоизточната ни съседка.

По думите на държавния глава България следва да участва активно в процеса на изработване на общите позиции в ЕС, НАТО и ООН. „Нашият принос е особено важен в процесите на диалог за необходимата трансформация на ЕС към по-активна геополитическа роля и стратегическа автономност“, подчерта президентът.

Президентът изтъкна и работата по реализацията на проектите в енергийната, транспортната и дигиталната свързаност със съседните на България страни Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, като даде пример с газовите интерконектори с Гърция и Сърбия, споразуменията за достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносните системи на Гърция и Турция, меморандумите за петролопровода „Александруполис–Бургас“, откритите нови линии на контролно-пропускателните пунктове с Турция. „Това са инвестиции в сигурността, стабилността и просперитета на нашия регион“, посочи Румен Радев и изрази очакването си българското правителство да бъде още по-активно в работата си за подписването на меморандумите, които остави служебното правителство за трети мост между България и Румъния над река Дунав и за съвместно управление на северни гръцки пристанища. Държавният глава припомни активните усилия на служебното правителство и за реализацията на стратегически важния за региона Коридор №8, който бе включен в обхвата на европейския транспортен коридор „Западни Балкани – Източно Средиземноморие“, като изрази благодарност за подкрепата на Италия в тази насока.

„България винаги е била и ще бъде най-силният поддръжник на европейската интеграция на страните от Западните Балкани“, заяви президентът и подчерта, че процесът трябва да бъде основан на спазването на европейските ценности и принципите на добросъседство и приятелство. По думите на държавния глава България подкрепя всяка страна в нейните усилия за реформи – от икономиката, до спазването на човешките права.

Румен Радев припомни и участието на страната ни за първи път със собствен павилион на световния форум за климата COP28 в Дубай. На открития от българския президент павилион редица представители на държави от целия свят имаха възможност да се запознаят с технологичните решения и успешните екологични модели, които България представя, отчитайки необходимостта от гарантиране на справедлив преход и фокус върху човека в стремежа към климатична неутралност.

Румен Радев изказа признателност към дипломатите за техните съвети и подкрепа за различни полезни инициативи в страната ни, за помощта им България да има позитивен облик навън, за съдействието в привличането на чуждестранни инвестиции и увеличаване на българския износ. Президентът подчерта, че президентската институция остава отворена за конструктивен и ползотворен диалог и се обърна с думи на благодарност за подкрепата към българските общности в чужбина, както и за подкрепата към инициативите за съхраняването на българската култура и идентичност зад граница.

Приветствие от името на дипломатическия корпус отправи посланикът на Ливанската република у нас Туфик Жабер, който изтъкна приятелското отношение на българския народ и перспективите за ползотворния диалог между България и нейните партньори.

На приема присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и заместник-председателят на Народното събрание Андрей Чорбанов. Президентът Румен Радев бе придружаван от своята съпруга Десислава Радева.

/www.president.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Президентът: Очаквам ЕС да докаже, че е съюз, основан на правила, и че не може повече България и Румъния да бъдат извън Шенген

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка