Снимки: Румен Радев - Сигурността е базова необходимост, за да постигаме всички останали цели като икономическо развитие, растеж и социална стабилност

Pan.bg 21 фев 2024 | 10:52 views (1494) commentaries(0)
img Pan.bg

Сигурността е базова необходимост, за да постигаме всички останали цели като икономическо развитие, растеж и социална стабилност.

Ключов елемент от тази сигурност е наличието на способна и модерна армия, която да разполага с подготвен личен състав.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 година. Анализът беше представен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Румен Радев открои отлива на хора и задълбочаването на некомплекта от личен състав като основно предизвикателство пред Въоръжените сили, което се проявява особено тревожно сред офицерския състав.

Недостигът на ресурси и закъснялата модернизация продължават да бъдат сред проблемите пред Българската армия, които по думите на държавния глава изискват прилагането на аварийни мерки.

По думите на президента налице е високо ниво на амбиции за промени в положителна посока, но те зависят от много институции и усилията за гарантиране на необходимия минимум от отбранителни способности в актуалната геополитическа обстановка не са достатъчни.

„Необходими са законови промени, ресурси и сериозни инвестиции най-вече в хората. Последните години говорим за модернизация, за придобиване на кораби, самолети и бойни машини на пехотата, но най-важни са хората. Трябва да има сериозна политика по отношение на заплащането, подсигуряването на жилища, създаването на по-добри условия на труд и възможности за професионално и кариерно развитие“, отбеляза Румен Радев и допълни, че привличането на кадърни млади хора с висока мотивация и лични качества към военната професия следва да бъде първостепенна задача за отбранителното ни министерство.

Президентът отново подчерта, че модернизацията на Въоръжените сили трябва да бъде с фокус не само върху големите проекти, но и върху нискобюджетни системи, които осигуряват информационно превъзходство и голям асиметричен ефект.

„Организирах конференции с ръководството на Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, българския бизнес и наука. Надявам се по-бързо те да се срещнат, така че да бъде ангажирана българската наука и отбранително-промишлен комплекс. Целта е да имаме тези способности и те да бъдат внедрени много бързо“, каза още президентът Румен Радев.

/www.president.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Снимки: Румен Радев - Сигурността е базова необходимост, за да постигаме всички останали цели като икономическо развитие, растеж и социална стабилност

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка