Otbrana.com: Приемат 250 кандидати за срочна служба в доброволния резерв

Pan.bg 21 фев 2024 | 14:29 views (448) commentaries(0)
img Смяната започва от 10 септември т.г. Обучението е във Велико Търново, Шумен и Плевен.

Спирдон Спирдонов

Длъжности за приемане на срочна служба в доброволния резерв на български граждани, която започва от от 10 септември 2024 г., са обявени със заповед на министъра на отбраната Тодор Тагарев. 150 са в НВУ „В. Левски“, а във военно формирование 22 160 - Плевен - 100. За длъжностно лице, отговорно за провеждане на подбора на кандидатите за срочна служба в доброволния резерв е определен началникът на Централното военно окръжие.

До 30 април кандидатите могат да подават писмени заявления, чрез военните окръжия (териториалните структури за водене на военния отчет към Централно военно окръжие), до началника на НВУ „Васил Левски“ и командира на военно формирование 22 160 – Плевен.

Минимално изискване за образование е основно, а максималната възраст – 40 години. НВУ ще провежда обучението в района на Велико Търново на 90 младши специалисти и във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен – 60 младши специалисти по артилерия и ПВО. В Плевен във военно формирование 22160 ще се подготвят 100 младши изпълнители.

За времето на срочната служба резервистът получава основно месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и присвоено звание. Завършилите срочна служба могат да кандидатстват без конкурс за вакантни длъжности за войници във военни формирования от Българската армия и включване в доброволния резерв. Те ползват предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, в т. ч. в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност при постигнати равни крайни резултати от проведена процедура. Срочнослужещите, които не желаят да сключат договор за военна служба, се вписват в запаса.

Финансовото осигуряване на срочната служба в доброволния резерв е за сметка на бюджета на Министерството на отбраната. Срочната служба в доброволния резерв се изпълнява в срок от 6 месеца. Тя включва последователно преминаване на следните етапи: начална военна подготовка; специална военна подготовка и изпълнение на задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили. След приключването на първия или на втория етап договорът може да бъде прекратен по писмено предложение на всяка една от страните.

Новият вид военна служба бе въведен с промяната на Закона за резерва на Въоръжените сили от Народното събрание на 16 декември 2020 г. Аргументите бяха, че ще има все повече затруднения при окомплектоването на военните формирования за мирно и военно време с подготвени във военно отношение граждани. Анализите прогнозираха, че в рамките на следващите 10 – 15 г. Република България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военните формирования. Поради този проблем се въведе „срочна служба в доброволния резерв“. Данните показват, че половината от завършващите продължават като професионални войници. Така срочната служба в доброволния резерв попълва текущия некомплект в армията, а желаещите 3000 души в доброволния резерв все още стоят на 13 процента.

Снимка: архив на НВУ

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка