Експерт на МВФ: Руската икономика показва признаци на "прегряване"

Pan.bg 23 фев 2024 | 10:37 views (519) commentaries(0)
img
pan.bg

След началото на руската агресия срещу Украйна, Западът наложи широки санкции срещу Русия. Руската икономика обаче остава стабилна. МВФ има обяснение.

На фона на западните санкции, наложени на Москва след началото на нейната война срещу Украйна, руската икономика все пак „изненада“ с темповете си на растеж, счита Международния валутен фонд (МВФ). Директорът по комуникациите на МВФ Джули Козак съобщи това в четвъртък, 22 февруари, във Вашингтон.

"Това е военна икономика. Руската икономика има висок дял на военни разходи, които захранват производството". Освен това, има редица „социални трансфери“, които допринасят за увеличаване на потреблението, добави Козак.

В момента обаче има и признаци на „прегряване“ на икономиката - например нарастваща инфлация - което в средносрочен план може да доведе до забавяне на икономическия растеж на Русия, смята Козак. Като причини за това развитие на събитията тя посочи факта, че страната е откъсната от международната финансова система и има много ограничен достъп до технологии. Освен това, „Русия е загубила част от своята висококвалифицирана работна сила по отношение на човешкия капитал“, отбелязва експертът.

През януари МВФ прогнозира икономическия растеж на Русия през 2024 г. от 2,6%, което е с 1,5 процентни пункта по-високо от очакваното миналата есен. Според експертите, причината за възходяща промяна на прогнозата са високите военни разходи и частното потребление, подкрепено от нарастващите заплати. През следващата година МВФ прогнозира, че руската икономика ще нарасне с 1,1 процента.

Германски експерт: Руската икономика след войната ще се срине

Настоящият икономически растеж в Руската федерация се свързва изключително с ръста на производството на оръжия, които „се унищожават в Украйна, за да се създадат нови“, каза по-рано Майкъл Рохлиц, професор по икономика в Оксфордския университет, експерт по Руската федерация, Източна Европа и Евразия, в интервю за германския канал n -tv. Той отбеляза, че въпреки че ръстът на производството на оръжия в Русия се възприема като положителен фактор в икономиката, той „не е инвестиция в бъдещето“ и такава икономика „ще се срине, когато войната свърши“.

Източник: DW Снимка: saveatrain-12e85.kxcdn.com

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка