Над 60% от анкетираните германци са за увеличаване доставките на оръжие и боеприпаси за Украйна

Pan.bg 23 фев 2024 | 17:39 views (456) commentaries(0)
img
pan.bg

Повече от 60% от жителите на Германия са за увеличаване на доставките на оръжие за Украйна. Това показват резултатите от проучване, направено за телевизионния канал ZDF.

Според него 62% от анкетираните смятат, че европейските страни трябва да изпратят повече оръжия и боеприпаси на Киев. През януари цифрата е била 51%. Делът на противниците на увеличаването на доставките на оръжие за Украйна е намалял от 42 на 32%.

В същото време социолозите установиха, че само привържениците на дясната партия „Алтернатива за Германия“ и партията „Сара Вагенкнехт Съюз за разум и справедливост“ се обявиха против увеличаването на броя на оръжията и боеприпасите за Киев (съответно 81 и 57%). Мнозинството от анкетираните също така смятат за положително увеличението на разходите за Бундесвера (германските въоръжени сили) и отбраната.

Мненията са разделени дали Украйна трябва да се откаже от територии, които са попаднали под руски контрол, ако това може да сложи край на конфликта. Това се подкрепя от 43% от германците, 44% смятат, че Украйна трябва да продължи да се бори за тези територии.

Анкетата е проведена от 20 до 22 февруари. В нея са участвали около 1,3 хиляди души.

Лидерите на страните от ЕС на среща на върха в Брюксел в началото на февруари одобриха отпускането на бюджетна помощ за Украйна в размер на €50 млрд. за следващите четири години. След това решение украинският президент Владимир Зеленски каза, че Европейският съюз също така трябва да одобри допълнителни вноски в помощ на Киев, този път чрез Европейския фонд за мир, който осигурява предимно военна подкрепа и обучение на войници.

Киев многократно е отбелязвал, че без финансова подкрепа от западните съюзници страната ще бъде изправена пред икономическа криза.

Руската страна многократно е подчертавала, че изпращането на оръжие на Киев от страна на Запада и подпомагането на обучението на украинските военни само удължава конфликта и не променя ситуацията на бойното поле.

Източник: ТАСС Снимка: storage01.sb.by

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка