Още 2 деца в Газа са починали от глад, общо досега са убити 29 954 палестинци, 12 660 са деца

Pan.bg 29 фев 2024 | 19:22 views (362) commentaries(0)
img
pan.bg

От 7 октомври 2023 г. в Газа са били убити 29 954 палестинци, включително най-малко 12 660 деца и 8 570 жени.

Министерството на здравеопазването на Газа обяви, че в Газа още две деца са починали от глад, където Израел причини хуманитарна катастрофа, като подложи населението на глад и обезводняване в резултат на техните атаки.

Министерството на здравеопазването в Газа каза в изявление, че две деца са починали от недохранване и дехидратация (загуба на течности) в болница Шифа в град Газа, където Израел не позволява хуманитарна помощ извън северните райони.

В изявлението, посочвайки 4 деца, починали от същите причини в болница Кемал Адуан, се казва, че броят на децата, починали от недохранване и дехидратация, се е увеличил до 6.

„Призоваваме международните организации да предприемат незабавни мерки за предотвратяване на хуманитарна катастрофа в северната част на ивицата Газа. Международната общност е изправена пред морално и хуманитарно предизвикателство да спре геноцида, извършен от окупацията на Израел в Ивицата Газа.

Директорът на болницата Кемал Адуан Хусам Абу Сафийе каза, че 4 деца в болницата са починали от недохранване и дехидратация, а самата болница не функционира поради липса на гориво.

Ивицата Газа, където живеят около 2,3 милиона души, е изправена пред хуманитарна катастрофа, причинена от 145-дневни израелски военни атаки срещу цивилни селища, болници, училища и приюти, в които са настанени разселени палестинци, както и от възпрепятстване на хуманитарната помощ.

Международни кръгове, особено организациите на ООН, призовават за прекратяване на огъня в Газа и увеличаване на потока от хуманитарна помощ към региона, тъй като повечето болници не функционират, има недостиг на лекарства, а болестите са причинени от глад, жажда и липса на хигиенни консумативи.

Въпреки че временната забрана на Международния съд срещу Израел на 26 януари предвиждаше достъп до хуманитарна помощ в Газа, количеството на помощта, влязла в Газа през февруари, беше наполовина в сравнение с януари.

По данни на агенциите на ООН, 378 000 жители на Газа изпитват пето ниво на глад, наречено „катастрофално“ по скалата на комплексната класификация на фазата на продоволствената сигурност, а 939 000 души изпитват четвърто ниво на глад, наречено „спешно“.

Степента на остра хранителна несигурност в ивицата Газа достигна 16,2%, надхвърляйки прага от 15%, определен от Световната здравна организация като „критичен“. Наблюдава се значително увеличение на острата хранителна несигурност сред децата на възраст от 6 до 59 месеца.

От 7 октомври 2023 г. израелските атаки срещу ивицата Газа са убили 29 954 палестинци, включително най-малко 12 660 деца и 8 570 жени, и са ранили 70 325.

Хиляди мъртви лежат под развалините, гражданската инфраструктура също е унищожена: нанасят се удари по болници и учебни заведения, където хората се укриват.

Източник: Anadolu Ajansı Снимка: Al Jazeera / byinfo.ru

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка