Мария Габриел: Външнополитическата стратегия е мост за комуникация със света около нас

Pan.bg 01 мар 2024 | 13:55 views (393) commentaries(0)
img Pan.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе домакин на конференцията „Многополюсен свят и външнополитическа стратегия: предизвикателства и перспективи пред България“. Това е третата конференция за външнополитическата стратегия, която Мария Габриел организира за изготвянето на стратегическия документ.

Участници в конференцията бяха генералният секретар на Европейската служба за външна дейност Стефано Санино, президентът на Република България (2012-2017) Росен Плевнелиев, председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов, представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн, главният съветник на генералния директор в ГД „Енергетика“ в ЕК Тудор Константинеску, председателят на Асоциацията на почетните консули в България Борислав Боянов и техническият директор на компанията „Дронамикс” Константин Рангелов.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

"Човечеството навлиза в критично десетилетие, белязано от нарастваща конкуренция, съперничество и опити за оспорване и преразглеждане на международния правов ред, основан на Хартата на ООН. Българското правителство, държавни институции, политически и граждански лидери можем да се обединим в общата ни отговорност да направим повече и по-добре, за да опазим демокрацията, свободата, правата на човека, мира и сигурността. Заедно със съюзниците и партньорите, България се нуждае от ясна национална позиция при нарушаване на международното право, зачитане на човешки ценности и осигуряване на устойчиво бъдеще за младите поколения. Външнополитическата стратегия ще изрази фундаменталните ценности, принципи и норми на България, определящи приоритетите и целите в международните ни отношения", заяви Мария Габриел.

В изготвянето на стратегията се включват широк кръг от дипломати, експерти, представители на академичните среди, неправителствения сектор, младите хора. Целта е създаването на консолидиран документ, който позволява гъвкавост и адаптиране към променящата се среда, допринася за повече сплотеност и приемственост в международното поведение на България в съответствие с националните интереси. Документът ще подчертае и позицията на България на международната сцена, като посочи приноса на страната ни за мира, сигурността и сътрудничеството на регионално, европейско и глобално ниво.

"Външнополитическата стратегия е мост за комуникация със света около нас, за да можем да се справяме по-успешно с предизвикателствата, рамо до рамо с нашите съюзници и партньори. Стратегия за външна политика, която определя приоритети и идентифицира принципи и цели, е необходим и полезен инструмент както за политиците, така и за обществото. Тя е важна, за да говорим в единен глас у дома и в чужбина, и осигурим по-добра защита на интересите на страната ни," заключи Мария Габриел.

/www.mfa.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Мария Габриел: Външнополитическата стратегия е мост за комуникация със света около нас

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка