Румен Радев: Дипломацията не трябва да се превръща в инструмент на международните отношения, за който сме забравили

Pan.bg 02 мар 2024 | 07:27 views (437) commentaries(0)
img Pan.bg

Дипломацията не трябва да се превръща в един от инструментите на международните отношения, за който сме забравили. За това призова държавният глава Румен Радев при участието си в лидерски панел, посветен на насърчаването на дипломацията във времена на кризи в рамките на третото издание на Дипломатическия форум в Анталия. Президентът Радев участва в събитието по покана на турския си колега президента Реджеп Тайип Ердоган.

В изказването си на международния форум Румен Радев отбеляза, че войната на Русия срещу Украйна и военните действия между Държавата Израел и „Хамас“ повдигат въпроса доколко ефективно е била използвана именно дипломацията като средство за предотвратяване на войната. „Дипломацията е най-ефективна, когато се прилага преди бомбите и ги предотвратява, а не когато идва след жертвите и разрушенията“, подчерта Румен Радев.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Държавният глава призова международната общност да си дава ясна сметка за опасните последици от подценяването на риска от последващо разрастване на войната между Русия и Украйна и въвличането на нови държави в нея. Президентът напомни, че както той, така и редица други държавници в Европа и по света, са заклеймили агресията и са отправили призив за прекратяването на бойните действия между Русия и Украйна още в първия ден на тази война, но това не се е случило. Две години след началото на бойните действия следваната политика на налагане на санкции на Русия и изпращане на оръжия на Украйна не дават желания резултат за прекратяване на войната и все повече повдигат въпроса за отсъстващата роля на дипломацията.

Протичащите днес военни конфликти повдигат и въпроса за способността на международните организации, включително ООН, призвани да гарантират световния мир и сигурност, своевременно да реагират и преди всичко да предотвратяват подобни кризи, посочи още президентът. Ролята на дипломацията е от съществено значение и в настоящата фаза на война на изтощение между Русия и Украйна, която засяга вече не само двете въвлечени в нея държави, но и страните от съседните региони, подчерта още президентът.

Международната общност трябва да избере дали може да си позволи да продължи да изпраща още и още оръжия, защото вече са прозвучали и призиви за изпращането на хора, а това означава глобален сблъсък или е време за преосмисляне на следваните подходи и стратегии, които да отворят път на дипломацията, посочи още президентът Румен Радев. Държавният глава подчерта също така, че голямото предизвикателство пред международната общност днес е как да постигне мирно решение на войната между Русия и Украйна именно със средствата на дипломацията.

/www.president.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Румен Радев: Дипломацията не трябва да се превръща в инструмент на международните отношения, за който сме забравили

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка