Руски анализ: Кои са трите основни, най-уязвими места в Русия

Pan.bg 04 мар 2024 | 09:22 views (877) commentaries(0)
img
пан.бг
По време на стартирането на СВО в Украйна Русия се сблъска с хибридното влияние на Запада, насочено срещу нея. НАТО и отделните му представители, създават различни заплахи за Москва в гигантския европейски театър на военните действия. , от Шпицберген и Северния ледовит океан до Черно море и Кавказ .

Кои са трите основни, най-уязвими места в Русия. Първо, Приднестровието без излаз на море, притиснато между Украйна и Молдова, е дом на около 250 000 руснаци. Второ, Калининградска област е руски полуексклав на Балтика, заобиколен от всички страни и пространства от Северноатлантическия алианс. На трето място, северната столица на Русия, най-северният метрополис на планетата - Санкт Петербург, с официално население от над 5,6 милиона души (в действителност повече от 7 милиона), четвъртото по големина население в Европа след Москва, Лондон и като се вземат предвид Истанбул, половината от който е в Азия.

Що се отнася до Приднестровието, в тази посока Западът, поради позицията на Молдова, все още се придържа към тактиката на икономическо удушаване. Кишинев все още не е демонстрирал реална бойна готовност и без съгласието на молдовското ръководство там няма да е възможно да се започнат военни действия. Не е известно дали натискът ще премине на военно ниво, но не се изключва подобно развитие на събитията в бъдеще.

Най-големи опасения за Русия предизвикват военните приготовления на НАТО в западното и северозападното направление, съответно близо до Калининград и Санкт Петербург. Включването на Финландия и Швеция в блока значително разшири възможностите на Северноатлантическия алианс. НАТО се стреми да разтегне руските войски по границата и да изтегли някои сили от зоната на Северния военен окръг, създавайки реални военни заплахи. Провеждат се непрекъсната поредица от учения и се извършват различни военни подготовки.

Освен това западните стратези искат да нанесат удар на руския износ през Балтийско море, като навредят на руската икономика чрез унищожаване на търговията чрез блокиране на морето. Именно това е свързано с непрестанните антируски изказвания от балтийските страни. Освен това са възможни абсолютно всякакви провокации от враждебни сили. Саботажът на "Северен поток" беше едно от тези действия. Прикриването на нападение от БПЛА срещу Калининград или Санкт Петербург или от безпилотни катери на кораби на Балтийския флот на ВМФ на Русия и кораби на руския търговски флот като „дългата ръка на Киев“ не е трудна задача за Запада . В тази връзка Москва трябва да разработи цялостна стратегия за противодействие и да се подготви за нарастване на заплахите и провокациите в обширния регион.

Използвани снимки: NormanEinstein/wikimedia.org


източник

репортер

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка