Румен Радев: Силната и конкурентоспособна икономика е ключ към реалното запазване на националния суверенитет и постигането на устойчив растеж

Pan.bg 18 мар 2024 | 12:33 views (727) commentaries(0)
img Pan.bg

Силната и конкурентоспособна икономика е най-надеждният фактор към съхраняването на националния суверенитет, постигането на устойчив растеж и създаването на солидна основа за продължаващо задълбочаване на процеса на европейска интеграция на България. Това заяви президентът Румен Радев на 15 март т.г. на среща, проведена на „Дондуков“ 2 с министъра на обществените разходи, националния план за развитие и реформите в Ирландия и председател на Еврогрупата Паскал Донаху, който е на посещение в България.

Държавният глава подчерта, че предвидимостта в доставките и ниските цени на енергийните ресурси са в основата на икономическата стабилност и конкурентоспособността. Във връзка с това Румен Радев открои постигнатото от страната ни, включително с действията на служебното правителство, за гарантиране на стабилността и надеждността на енергийните доставки в условията на поредица от кризи. Въвеждането в експлоатация на интерконектора Гърция-България, участието на страната ни в изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис, въведената в експлоатация междусистемна газова връзка България-Сърбия, инициативата на страната ни „Solidarity Ring” за доставки на допълнителни количества природен газ от Азербайджан за Европа, както и осигуреният от „Боташ“ свободен достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа на Република Турция, създават условия за стабилна и предвидима бизнес среда, както и възможности за увеличаване на обема на чуждестранните инвестиции в България.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Паскал Донаху информира държавния глава за срещите си до момента в София, както и за готовността си да подпомогне българското правителство в усилията за постигане на всички икономически критерии за присъединяване към еврозоната, като открои значението на овладяването на инфлацията.

По време на срещата на „Дондуков“ 2 беше изразен общ стремеж за последващо задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Ирландия. Президентът Радев отправи покана към своя ирландски колега президента Майкъл Хигинс да посети страната ни.

www.president.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Румен Радев: Силната и конкурентоспособна икономика е ключ към реалното запазване на националния суверенитет и постигането на устойчив растеж

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка