В Москва са притеснени, че активността на НАТО в Източна Европа е подготовка за сблъсък с Русия

Pan.bg 28 мар 2024 | 09:34 views (660) commentaries(0)
img
pan.bg

Дейностите на НАТО в Източна Европа и Черноморския регион са насочени към подготовка за възможен конфликт с Москва, съобщи руското външно министерство за РИА Новости.

На площад Смоленск те посочиха укрепването на военния потенциал на блока в Румъния, Полша и балтийските страни. Подобна дейност е провокативна, изостря военното напрежение по периметъра на руските граници и създава заплахи за сигурността на страната.

„Всичко това има за цел да подготви съюзниците от блока за потенциален сблъсък с нашата страна“, подчертаха от министерството.

Освен това, във ведомството посочиха разширяването на румънската авиобаза като пример за милитаризация на Източна Европа и Черноморския регион.

По-рано румънските власти обещаха да инвестират 2,5 милиарда евро в модернизацията на военновъздушната база "Михаил Когълничану" в окръг Констанца. Там ще има и военен лагер, който ще може да побере десет хиляди военнослужещи със семействата им. Каналът TVR Info отбеляза, че модернизацията ще позволи до 2040 г. базата да се превърне в най-големия подобен обект на НАТО в Европа. Американските войски го използват от 1999 г.

Министерството на външните работи на РФ обеща да наблюдава действията на Румъния, да оценява възникващите рискове и да ги взема предвид при военното планиране.

Според Москва, Северноатлантическият алианс е насочен към конфронтация и по-нататъшното му разширяване няма да донесе по-голяма сигурност на Европа. В същото време Кремъл подчерта, че Русия не представлява заплаха за нито една от страните в блока, но няма да пренебрегне действия, които са потенциално опасни за нейните интереси. Въпреки това той остава отворен за диалог, но на равноправна основа, и Западът трябва да се откаже от курса си към милитаризация на континента.

Източник: РИА Новости Снимка: © AP Photo / Andreea Alexandru

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка