"Медиазона" и BBC потвърдиха за смъртта на 49 000 военни на РФ в Украйна, според ЦРУ, те са 315 хил.

Pan.bg 30 мар 2024 | 09:04 views (818) commentaries(0)
img
pan.bg

Почти една трета от руските военнослужещи, загинали във войната с Украйна, са пленници или доброволци, сочат данни на "Медиазона" и Руската служба на BBC.

Изданието "Медиазона", руската служба на британската медийна компания BBC и доброволци, използвайки данни от открити източници, установиха имената на 49 281 руски военни, загинали в руската война срещу Украйна. Това съобщи "Медиазона" в петък, 29 март.

Изданието отбелязва, че през последните две седмици списъкът е допълнен с имената на 1580 души. Почти една трета от имената в списъка принадлежат или на затворници, вербувани за войната (8887 души, или 18 процента), и на доброволци (6434 души, или 13,1 процента). В това число във войната с Украйна са загинали 3329 офицери, от които 386 с чин подполковник и нагоре.

Най-голямата възрастова група в списъка е 33-35 години, включваща 5157 руски военни, загинали в Украйна, чийто имена са известни. Що се отнася до руските региони, според тези данни, най-много са загинали жителите на Краснодарския край (1881 души), следвани от Башкортостан (1723) и Свердловска област (1637).

ЦРУ оценява руските загуби на 315 хиляди души

Ръководителят на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс в колонката си за американското издание Foreign Affairs от 30 януари оцени общите загуби на руската армия на 315 хиляди души, включително ранени военнослужещи.

"Медиазона" и BBC се съгласиха с тази оценка: "Повече от година и половина наблюдения разбрахме, че отворените източници могат да идентифицират около половината от всички смъртни случаи на военни. Този показател много зависи от региона, възрастта и социалния статус, затова ние не го използваме постоянно в изчисленията. Но е подходящ за много груба и приблизителна оценка: 43 хиляди некролози, открити в социалните мрежи, ни дават приблизително 80-90 хиляди реални смъртни случая. Тогава се оказва, че останалите 230 хиляди са ранени, което също изглежда повече от реалистично предвид този брой загинали“, отбелязват журналистите.

Слухове за нова мобилизация в Руската федерация и атака срещу Харков

Изданието "Верстка" на 22 март съобщи, позовавайки се на източници в руското правителство, че в близко бъдеще се планира да бъдат изпратени още 300 хиляди души във войната с Украйна. Според събеседниците на изданието, за целта искат да привлекат резервисти и граждани в запаса, а наборниците, чийто срок на служба изтича, ще бъдат „убеждавани с всички средства“ да подпишат договор. Източниците на изданието наричат ​​всички тези действия „мобилизация 2.0“.

Източник: DW Снимка: Andrei Samsonov/TASS/imago images

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка