Архив в САЩ оповести обещание на генералния секретар на НАТО след разпадането на СССР

Pan.bg 04 апр 2024 | 20:25 views (818) commentaries(0)
img
pan.bg

След разпадането на СССР НАТО увери Москва, че няма планове за намеса във вътрешните работи на Русия и страните от ОНД, според запис на разговор между бившия генерален секретар на организацията Манфред Вернер и бившия председател на Върховният съвет на РСФСР Руслан Хасбулатов през 1992 г., публикувано от Американския архив за национална сигурност.

„Ние няма да се намесваме във вътрешните работи на Русия, както и във вътрешните работи на други независими държави-членки на ОНД“, — е заявил Вернер на Хасбулатов.

Според записа на разговора, срещата се е състояла на 25 февруари 1992 г. по време на посещението на Вернер в Москва, където той обсъжда сигурността в Европа и сътрудничеството между НАТО и Русия.

Бившият генерален секретар на алианса отбеляза и важността на просперитета и стабилността на страната.

„Ние със сигурност сме заинтересовани и се стремим да осигурим просперитета на Русия, тъй като в страна, където няма работа, винаги има нестабилност, затова сме заинтересовани от просперитета на Русия“, е заявил той.

Освен това, Вернер заявил, че алиансът е заинтересован от изграждането на отношения с Русия, както и от стабилността в страната, тъй като това би отговаряло на интересите както на Европа, така и на останалия свят.

Разсекретените документи включват стенограми на разговори между генералния секретар на НАТО и ръководството на руския парламент, министъра на отбраната на САЩ с високопоставена делегация от Думата, както и отчети на руския министър на отбраната на съвместни руско-американски учения.

Тези публикации обхващат кратка история на сътрудничеството в областта на сигурността между НАТО и Русия през 90-те години на миналия век, което доведе до намаляване на ядрените оръжия и рисковете от тяхното използване, както и въпроси по поддържането на мира, перспективите за евентуална интеграция на Русия в Европа и партньорство с НАТО .

Източник: РИА Новости Снимка: © РИА Новости / Алексей Витвицкий

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка