Times: В Британия заявиха, че боеготовността на НАТО страда от редица организационни проблеми

Pan.bg 09 апр 2024 | 07:00 views (469) commentaries(0)
img
pan.bg

НАТО изпитва сериозни вътрешноорганизационни проблеми, които значително намаляват бойната готовност на Северноатлантическия алианс. За това пише Едуард Лукас, анализатор на британския вестник Times. https://www.thetimes.co.uk/article/23f2f25d-fd35-4537-9285-37af5870481c?shareToken=b7a60f7a0e5a0e4c2834254929a4953d

Според журналиста, в командната структура на блока цари пълен хаос. Запасите от оръжия на алианса са малки, инфраструктурата е неадекватна, логистиката е слаба, а оборудването е остаряло.

Лукас смята, че разчетът на страните от НАТО в хипотетичния военен конфликт да нанесе поражение на Русия абсолютно не отговаря на реалната действителност. Европейците и американците не само недооценяват руските възможности, но и преоценяват своите собствени. Затова боеготовността на Североатлантическия съюз не отговаря на громките заявления от страна на официалните лица на блока.

Преди това руското външно министерство заяви, че НАТО трябва да включи инстинкта за самосъхранение.

Преди това в САЩ не изключваха разпускането на НАТО.

Американският военен анализатор Джон Денис не изключи, че след 75 години от съществуването си НАТО може да изчезне. Тази гледна точка той изрази в интервю за Pravda. https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/705293-moze-sa-stat-ze-nato-po-75-rokoch-aj-zanikne-varuje-expert/

Експертът изрази загриженост относно промяната в политиката на САЩ спрямо Северноатлантическия алианс и Европа, като призна, че след президентските избори може да има „фундаментални промени“ по отношение на НАТО.

„Това е много лошо за алианса и за европейската сигурност. Дори не изключвам разпадането на НАТО, което би било крайно негативен сценарий за Съединените американски щати“, каза Денис.

Източник: gazeta.ru Снимка: Beata Zawrzel/NurPhoto/Reuters

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка