Отзвук: Зам.-министър Ангелиева прие японска делегация, ръководена от парламентарния заместник-министър на външните работи г-н Ясуши Хосака

Pan.bg 02 май 2024 | 14:03 views (422) commentaries(0)
img Pan.bg

На 26 април зам.-министър Мария Ангелиева прие японска делегация, ръководена от парламентарния заместник-министър на външните работи г-н Ясуши Хосака.

Визитата се осъществява в контекста на отбелязването през тази година на троен юбилей в българо-японските отношения - 115 години от първите официални контакти, 85 години от установяването и 65 години от възстановяването на дипломатическите отношения.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Заместник-министър Ангелиева посочи, че традиционните приятелски връзки между двете страни, стабилното сътрудничество и обмен във важни области като политическия диалог, икономиката, инвестициите, културата, образованието, науката и технологиите са отлични предпоставки за по-нататъшното развитие на двустранните отношения и издигането им на равнище на стратегическо партньорство. Българската страна вижда голям потенциал за задълбочаване на взаимодействието в търговско-инвестиционната сфера, туризма и обмена между младите хора, както и във високите технологии и иновациите, в т.ч. изкуствения интелект и полупроводницитe. В тази връзка бе споделено задоволство от развитието на сътрудничество между Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (INSAIT) и Японската агенция за изследвания и развойна дейност (RIKEN) и компания Тойота.

Заместник-министър Ангелиева приветства успешното сътрудничество с Япония в областта на официалната помощ за развитие за страните от Западните Балкани и проведения през февруари в София семинар на тема „Подобряване на разбирането за управление на риска от бедствия”. Сподели готовността ни за продължаване на съвместната работа в тази област и желанието ни за разширяване на нейния обхват отвъд досегашните сфери на овладяването на бедствия и насърчаване на малките и средни предприятия.

Двете страни обмениха мнения по актуални въпроси от международния дневен ред. Отбелязано бе сходството на позициите на България и Япония по военната агресия на Русия в Украйна, ситуациите в Близкия Изток и Азия. Японският дипломат даде висока оценка за продължаващата подкрепа на България към Украйна, като бе обсъдена възможността за сътрудничество между двете страни в процеса за следвоенно възстановяване на Украйна.

www.mfa.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Отзвук: Зам.-министър Ангелиева прие японска делегация, ръководена от парламентарния заместник-министър на външните работи г-н Ясуши Хосака

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка