Защо загинаха империите и цивилизациите от миналото?

Pan.bg 04 май 2024 | 15:23 views (734) commentaries(0)
img
pan.bg

Историята познава много могъщи империи и цивилизации, от които са останали само величествени руини. Порталът The Archaeologist обясни защо мощните държави от миналото не са оцелели до днес и какво може да им се е случило.

Външни заплахи

Империите, които постоянно са във война, могат да разтеглят ресурсите си твърде много, оставяйки границите си уязвими за външни агресори. Падането на Западната Римска империя е чудесен пример; варварите атакували границите на империята, докато тя загубила способността си да се защитава. Освен това, големият поток от бежанци може да доведе до социална нестабилност. Така завършва управлението на династията Хан в Китай.

Промени в обкръжаващия свят

Постепенните промени в климата могат да унищожат селското стопанство и да доведат до недостиг на храна. Така смъртта на цивилизацията на маите се свързва с дълъг период на суша. А обществата, които са силно зависими от конкретни ресурси, рано или късно могат да ги изчерпят и да се окажат на ръба на самоунищожението.

Финансови проблеми

Когато материалното богатство е съсредоточено в ръцете на малка група от населението, по-голямата част от населението може да пострада. Икономическото разслоение може да породи недоволство и да дестабилизира обществото: упадъкът на Римската република отчасти се дължи на разширяващата се пропаст между богати и бедни. А държавите, които дават приоритет на краткосрочната печалба пред дългосрочната самодостатъчност, често се обричат ​​на гибел.

Социално разложение

Корумпираните лидери, които предпочитат да пълнят собствените си джобове и не ги е грижа за населението, губят доверието и отслабват самата структура на обществото. Късните римски императори често са цитирани като примери за това до какво може да доведе корупцията на високо ниво. Освен това, тя влияе негативно на общността в страната, което повишава уязвимостта на обществото към конфликти.

Източник: news.rambler.ru Снимка: live.staticflickr.com

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка