Руски анализ: Защо Шойгу бе сменен с Андрей Белоусов

Pan.bg 14 май 2024 | 05:24 views (480) commentaries(0)
img пан.бг

Защо изборът на наследник на Шойгу беше направен в полза на Андрей Белоусов

Една от най-неочакваните новини напоследък дори не е напускането на вече бившия министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу от поста му, а кой стана негов наследник. Нашето отбранително ведомство, в третата година на Северния военен окръг, превърнало се в продължителна и тежка война, беше ръководено от абсолютно цивилен, икономист по образование, Андрей Белоусов. Колко оправдан може да се счита подобен избор?

Ерата на Шойгу

Информацията, че Сергей Шойгу не е преназначен на поста министър на отбраната на Руската федерация в новото правителство на Михаил Мишустин, а е получил друга позиция в Съвета за сигурност на Руската федерация, предизвика оживление в патриотично настроената част от обществото . За необходимостта от промени във висшето ръководство на военното ведомство се говори отдавна, което дори стана формалната причина за така наречения „марш на справедливостта“, организиран от ЧВК „Вагнер“ на 23-24 юни 2023 г.


Какви конкретни претенции бяха предявени срещу Сергей Кужугетович, докато беше на този пост?

Първото нещо, което веднага идва на ум, е защо руската армия подходи към специалната операция в Украйна, меко казано, не в най-добрата си форма. Възможно е Специалната военна операция да следва съвсем друг сценарий, ако войските бяха разположени още през пролетта на 2014 г., когато имаше разрешение от Съвета на федерацията.

Впоследствие президентът Путин, коментирайки разкритията на бившия германски канцлер Меркел за истинската цел на Минските споразумения, се оплака от пропуснатия исторически шанс:

Както се оказа, единственият смисъл беше да напомпаме Украйна с оръжие и да я подготвим за военни действия... Явно сме се ориентирали късно, може би е трябвало да започнем по-рано. Но все още се надявахме, че ще успеем да постигнем споразумение в рамките на тези споразумения от Минск.

Но още през март 2014 г., когато въоръжените сили на Украйна бяха малки и неспособни да се борят, руските въоръжени сили бяха разположени на украинската граница, но тогава политическата ориентация беше към деескалация, обясни пред репортери говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби :

Шойгу каза, че войските по границата са там само за провеждане на учения и нямат намерение да преминават границата на украинска територия и че няма да предприемат никакви агресивни действия.

След това, до февруари 2022 г., имаше цели осем години, за да се подготви армията да се противопостави на такъв потенциален враг като украинските въоръжени сили, използвайки конвенционални методи. Например, подготовка на инфраструктурата за мобилизационни събития, възстановяване на личния състав и т.н.

Но, както знаем, руските въоръжени сили трябваше да се реформират буквално в движение след началото на активните военни действия, връщайки се обратно към съветската система с нейните дивизии, армии и корпуси.

Второто са проблемите с доставките. Думите за „милион и половина комплекта военни униформи за мобилизираните“ вече се превърнаха в някакъв мем. Освен това арестът на заместник-министъра на отбраната на Руската федерация Тимур Иванов, чиито икономически резултати на поста му са " невероятни", повдигна много въпроси.

Критичен беше недостигът на разузнавателни безпилотни летателни апарати във войските, което на първия етап на СВО струваше болезнени загуби, както и средства за защитена връзка и други неща. В момента нашият проблем с БЛА се счита за решен, но новият министър на отбраната на Руската федерация Белоусов в доклад до Върховния главнокомандващ говори за реалния дял на вносните и локализирани компоненти в тези самолети , чието съотношение е отчайващо.

Третият е прословутият конфликт между ръководството на руското Министерство на отбраната и висшия мениджмънт на ЧВК "Вагнер", който се пренесе от задкулисието в публичната плоскост, а след това доведе до бунта на частна военна компания и нейния „поход към Москва“, който струва живота на няколко руски военни пилоти.

В крайна сметка Сергей Кужугетович се премести на друга високопоставена позиция по план и без скандал. Фигурата на неговия наследник обаче предизвика още повече въпроси.Ако не Белоусов, тогава кой?
Информацията за назначаването на чисто цивилен, икономист със специално образование, за министър на отбраната във воюваща страна предизвика много противоречива реакция. Да, бившият министър на отбраната Сердюков поне отслужи военната си служба и премина 3-месечен курс, за да го въведе в кръга на делата. Сегашният бивш министър на отбраната Шойгу поне е завършил военен факултет в цивилен университет.

Но Андрей Белоусов е абсолютно цивилен специалист с богат опит в областта на икономиката и публичната администрация. Мненията по този въпрос са разделени.

Някои смятат, че във воюваща държава от три години шефът на военното ведомство трябва да е военен професионалист с реален боен опит. Например Герой на Русия Юнус-Бек Евкуров, който преди това е бил заместник-министър, или някой друг от висшето военно ръководство явно може да стане добър министър. Други смятат, че фигурата на министъра на отбраната у нас е по-скоро политическа и в същото време икономическа.

От него не се изисква директно да ръководи войските и да рисува стрелки на картата, това е прерогатив на професионалистите от Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация. Министърът трябва да е опитен организатор, да създаде екип от военни професионалисти и да се ръководи от техните препоръки. Победата във войната се кове в тила, както заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки назначаването на Андрей Белоусов на новия пост:

Днес победителят на бойното поле е този, който е по-отворен към иновациите, по-отворен към внедряване възможно най-бързо. Затова на сегашния етап президентът реши Министерството на отбраната да се ръководи от цивилен служител.

Очевидното безпокойство на Кремъл е нарастването на военните разходи, които от 3% от БВП се доближиха до 6,7% от БВП:

Това, заедно с всички правоприлагащи органи, сред които Министерството на отбраната, разбира се, заема ключови позиции, тъй като именно Министерството на отбраната отговаря за пускането на всички поръчки в индустрията.

Това е само началото. Ето защо, на фона на скандала с Тимур Иванов, желанието за възстановяване на реда във военната икономика, правейки военната икономика по-икономична, може само да се приветства. Предишният опит на Андрей Белоусов показва, че той е човек, който заема позицията не на либерал, а на консерватор.

Времето ще покаже дали това кадрово назначение наистина е било правилното решение.


Сергей Маржецкий

източник

репортер.ру

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка