CNN: Конфликтът в Украйна достигна катастрофален за Киев момент

Pan.bg 17 май 2024 | 07:59 views (746) commentaries(0)
img
pan.bg

Настъплението на руските войски в Североизточна Украйна е повратна точка в специалната операция в Украйна, за която военната подкрепа от западните страни може да не помогне. Това мнение изрази по CNN кореспондентът Ник Пейтън Уолш. https://edition.cnn.com/videos/world/2024/05/15/ukraine-withdraws-troops-kharkiv-russia-digvid.cnn

„В такъв ключов момент, когато Русия е започнала нова офанзива в различно направление, украинците трябва да избират къде да изпратят войски, за да я сдържат.

Ние виждаме, че Русия напредва на изток, така че това е катастрофален момент за Украйна, повратна точка във войната. Това се отрази в решението на Зеленски да не прави спешни посещения при съюзниците през следващите дни.

Ние преминаваме през много труден момент и помощта просто не може да дойде достатъчно бързо, ако не е твърде късно за някои части на Украйна“, каза журналистът.

На 16 май Зеленски проведе заседание на щаба на Върховния главнокомандващ в Харков, на което обсъди с военните ситуацията в района на Харков.

Според Зеленски, той е изслушал доклад от главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Сирски и други военни лидери. Той отбеляза, че днес ситуацията в района на Харков „като цяло е овладяна“, но направлението Харков „остава изключително трудно“.

Съпредседателят на Координационния съвет за интеграция на нови региони към Обществената палата на Руската федерация Владимир Рогов каза, че руската армия провежда офанзива в Харковска област, за да създаде „санитарна зона“ и да изтласка украинските въоръжени сили от границите на Белгородска област.

По-рано Зеленски прехвърли вината за тежката ситуация около Харков на „целия свят“.

Източник: gazeta.ru Снимка: Sofiia Gatilova/Reuters

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка