Болест и участие в политически убийства - Русия пусна разследване срещу Кадиров

Pan.bg 18 юни 2024 | 00:31 views (586) commentaries(0)
img
пан.бг

Болест и участие в политически убийства - Русия пусна разследване срещу Кадиров
Татяна Олийник — понеделник, 17 юни 2024 г., 21:41 ч.

РАМЗАН КАДИРОВ, СНИМКА: GETTY IMAGES

Руски следователи съобщиха, че обкръжението на лидера на Чечня Рамзан Кадиров може да е замесено в нашумели политически убийства, а самият Кадиров подготвя свои наследници поради заболяване.

Източник: разследване на руското издание "Проект"

Подробности: Изданието припомня, че семейство Кадирови дойде на власт в Чечня през 1999 г. Ахмат Кадиров, който преди това обяви война на Русия, се съгласи да поеме поста ръководител на чеченската администрация.

Авторите на разследването пишат, че в замяна на лоялност към Кремъл руските власти са предлагали на кандидатите за глава на Чечня пет милиона долара в брой, къща в Сочи, както и разрешение да се занимават с рекет в голям руски град, например Новоросийск.

Тогава Ахмат Кадиров получил от Путин като подарък не само цяла Чечня, но и молитвена постелка, с която особено се гордеел, твърди познат на семейството.

Рамзан Кадиров, най-малкият и любим син на Ахмат Кадиров, служи като командир на въоръжен отряд под ръководството на баща си от 2000 г., помагайки на ФСБ да търси поддръжници на сепаратисти в Чечения.

На 9 май 2004 г. Ахмат Кадиров, който започна да има разногласия с Кремъл, беше убит при експлозия по време на парад на стадион "Динамо" в Грозни. Бомбата е поставена точно под седалката, заета от Кадиров старши.

Рамзан Кадиров не беше с баща си този ден, а в Москва. Путин веднага го прие и даде да се разбере, че той ще бъде следващият глава на Чечня.

В края на краищата, пише изданието, „при Кадиров Чечня всъщност напусна руското правно поле, превръщайки се в уникален регион със собствена армия, собствен по същество шериатски закон, където, за разлика от останалата част от страната, е в сила смъртното наказание, където се крадат огромни суми пари и никой не носи наказанието за това”.

"Проектът" смята, че обкръжението на ръководителя на Чечня може да е замесено в много високопоставени политически убийства. По-конкретно, "чеченската следа" се открива в убийствата на политика Борис Немцов, бившия вицепремиер на Чечня Яков Сергунин, главния редактор на списание Forbes Пол Хлебников, журналистката на "Новая газета" Анна Политковская, служител на правозащитен център "Мемориал" Наталия Естемирова.

Относно болестта на Кадиров, за която многократно се съобщаваше от медиите, изданието, позовавайки се на източници, пише, че Кадиров наистина е имал и все още има проблеми с бъбреците, но ги е решил поне за известно време. И той започна да подготвя наследници - постави членове на семейството си в почти целия вертикал на властта.

Официално Рамзан Кадиров има една съпруга - Медна Кадирова, която му роди 14 деца до 42-годишна възраст. Всъщност, според разследването, ръководителят на Чечня има цял харем от наложници (не винаги възрастни) и децата му са родени от поне четири жени.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка