Otbrana.com: Редовно избрано правителство трябва да реши въпроса с военната подготовка на гражданите

Pan.bg 07 юли 2024 | 07:09 views (281) commentaries(0)
img Ако няма достатъчтно курсанти в НВУ, ще се въведе краткосрочно военно обучение на кандидати с подходящи бакалавърски или магистърски дипломи, каза министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Спирдон Спирдонов

Никога, дори и в проекта на Бялата книга по Старегическия преглед на отбранителната политика, не сме поставяли понятието „наборна военна служба“, каза министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на изслушване в Народното събрание по искане на ПГ „БСП за България“ на 4 юли т.г. Ние, допълни той, се придържаме към записаното в Конституцията за задължителна подготовка на гражданите за защита на Отечеството. Министърът съобщи, че са направени анализи, но те не се отнасят до връщане на наборната военна служба, както я познаваме от преди. Той, обаче, като служебен министър на отбраната, не би могъл да постави този въпрос за разглеждане от Народното събрание. За това, смята министърът, е необходимо политическо избрано правителство с дългосрочен хоризонт. Да, каза той, имаме анализи, готови сме при такова правителство да въведем някаква задължителна военна подготовка.

На най-ценните офицери се удължава срокът за военна служба до една година. Положението, обаче, с курсантите не било добре, което се отнася най-вече за НВУ. Военновъздушното училище набирало дадения му лимит от курсанти, очакванията са това да направи и Военноморското училище. Ако редовното четиригодишно обучение в НВУ не сработи, има разработена програма за привличане на български граждани с подходяща бакалавърски или магистърска диплома при краткосрочно обучение в НВУ, да получат бакалавърско военно образование и да получат военно звание с цел решаване на некомплекта от офицери, каза министърът.

„Като служебен министър на отбраната искам най-категорично да заявя, че изпращането на въоръжени или невъоръжени български военнослужещи в Украйна по какъвто и да е повод никога не е било обсъждано, не се обсъжда и няма да се обсъжда. Такъв въпрос не е поставян нито пред политическото, нито пред военното ръководство на Министерството на отбраната. Още повече, това е въпрос единствено в правомощията на Народното събрание“, отговори ген. Запрянов на въпрос по време на изслушването.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка