Лекар предупреждава за развитие на рак поради консервирана храна

Pan.bg 08 фев 2025 | 10:07 views (486) commentaries(0)
img
pan.bg

Д-р Агапкин: Консервите с мухъл предизвикват развитие на рак на черния дроб.

Лекарят по рехабилитация и телевизионен водещ Сергей Агапкин и диетологът Марина Макиша предупредиха, че някои консервирани храни могат да причинят рак. Те обявиха това в епизода на предаването „За най-важното“ по канала „Русия 1“, който е достъпен на платформата „Смотрим “.

Така, според Агапкин, консумацията на развалени консервирани продукти с мухъл може да доведе до развитие на рак. Специалистът обясни, че в бурканите може да се развие черна плесен. Продуктите от неговата жизнена дейност се натрупват в организма и могат да провокират появата на хепатокарцином - злокачествено чернодробно увреждане (хепатоцелуларен рак), със сложно протичане и неблагоприятна прогноза.

Специалистът обясни, че до този извод са стигнали изследователи, които са анализирали огнище на този вид рак в един от регионите. Те откриха връзка между рака на черния дроб и развалената от черна плесен консервирана храна.

На свой ред Макиша добави, че ако върху продукт, включително консерви, се открие мухъл, не е достатъчно да се отреже или премахне засегнатата от бактерии част. В този случай целият продукт е негоден за консумация.

По-рано лекарят-терапевт от мрежата от клиники Fomin Clinic Албина Рахматулина предупреди за болести, до които може да доведе пушенето на вейпове. Според нея, последствията от изпаряването се дължат на състава на течността за изпаряване.

Източник: moslenta.ru Снимка: Shutterstock / Fotodom

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка