Горещи новини
- Armymedia.bg: Приключи учението на Многонационалната бойна група „Shaping Armor 25“
- Armymedia.bg: Националният военен университет „Васил Левски“ с почетно участие в честванията на 22 март – Празника на Велико Търново
- БТА: БАН отвори врати за десетки ученици за Международния ден на ледниците
- На 27 март ще бъде спряно движението по Дунав мост при Русе
- Дарение от Великобритания за ГДГП: 7 автомобила Land Rover New Defender, 2 дрона, 60 термовизионни камери
- Руската авиация унищожи обекти на украинския военно-промишлен комплекс в 138 области
- A Haber: Турският съд реши да арестува кмета на Истанбул
- Otbrana.com: Предстоят големи промени в Министерството на отбраната
- В Британия обявиха за оръжейна революция в Украйна
- Otbrana.com: Успешна ротация на контингента ни в Косово
:no_upscale()/imgs/2025/02/07/09/6727689/ec83e8c3a61b502ac2f132e0c871ed5f483cdfdb.jpg)
pan.bg
Д-р Агапкин: Консервите с мухъл предизвикват развитие на рак на черния дроб.
Лекарят по рехабилитация и телевизионен водещ Сергей Агапкин и диетологът Марина Макиша предупредиха, че някои консервирани храни могат да причинят рак. Те обявиха това в епизода на предаването „За най-важното“ по канала „Русия 1“, който е достъпен на платформата „Смотрим “.
Така, според Агапкин, консумацията на развалени консервирани продукти с мухъл може да доведе до развитие на рак. Специалистът обясни, че в бурканите може да се развие черна плесен. Продуктите от неговата жизнена дейност се натрупват в организма и могат да провокират появата на хепатокарцином - злокачествено чернодробно увреждане (хепатоцелуларен рак), със сложно протичане и неблагоприятна прогноза.
Специалистът обясни, че до този извод са стигнали изследователи, които са анализирали огнище на този вид рак в един от регионите. Те откриха връзка между рака на черния дроб и развалената от черна плесен консервирана храна.
На свой ред Макиша добави, че ако върху продукт, включително консерви, се открие мухъл, не е достатъчно да се отреже или премахне засегнатата от бактерии част. В този случай целият продукт е негоден за консумация.
По-рано лекарят-терапевт от мрежата от клиники Fomin Clinic Албина Рахматулина предупреди за болести, до които може да доведе пушенето на вейпове. Според нея, последствията от изпаряването се дължат на състава на течността за изпаряване.
Източник: moslenta.ru Снимка: Shutterstock / Fotodom
Превод и редакция: pan.bg
Други публикации
Напиши коментар