Освен боен самолет, обсъждаме придобиване на безпилотни летателни апарати, радари и друга техника

Pan.bg 06 окт 2011 | 15:48 views (3095) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов (otbrana1957@@abv.bg)

Придобиване на нов модел основен боен самолет е първото направление, в което бихме могли да приложим идеята за интелигентната отбрана. Това каза командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов. Той говори на международната конференция „Развитие на българските ВВС в контекста на интелигентната отрана”. В началото на форума заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова подчерта актуалността на темата на проявата за отбраната на страната, свързвайки я със снощните обсъждания на военните министри на страните членки на НАТО. Интелигентната отбрана, посочи тя, е интензивно международно сътрудничество и тясна координация между съюзници и партньори за придобиване на скъпа техника и въоръжение. Тя бе категорична, че до края на годината МО ще изпълни ангажимента си да предложи на Народното събрание за одобряване на инвестиционен проект за закупуване на многоцелеви изтребител.

Форумът,

който се провежда в Пловдив, се организира от Военновъздушните сили на Република България и Асоциацията по електроника и комуникационни технологии във въоръжените сили (AFCEA). Той фокусира вниманието си върху модернизацията на Военновъздушните сили на страните–членки на Алианса в контекста на интелигентната отбрана, оперативните изисквания и ролята на безпилотните летателни системи. Във форума участват още началникът на Военновъздушните сили на Унгария генерал-майор Золтан Пинтер, комодор Георги Фиданов - директор на дирекция в Щаба на отбраната, представители на агенции на НАТО, на международната авиационна индустрия, офицери от командването и щаба на ВВС, командири на авиобази и други поделения, специалисти от Българска академия на науките и Военна академия „Г.С. Раковски”.

Самолетът няма да бъде собственост на две или три държави,

уточни генерал-майор Попов, говорейки за международното сътрудничество при придобиването на многоцелевия изтребител. Въпросът опира да съобразяване с параметрите и прилагане на модели за интегрирана логистична поддръжка.

Подготовката на летателния състав

е друго възможно направление в духа на интелигентната отбрана. ВВС изследват възможностите за включване в предложения от Съюзното командване по трансформациите проект за начална и основна многонационална летателна подготовка в Югоизточна Европа.

Нов момент, за който говори генерал-майор Попов, е

придобиване и поддържане на радиолокационни комплекси.

Този въпрос е все още на етап обсъждане в МО и Щаба на отбраната, но според генерала, в него има голям потенциал, разбира се, при задължителното съобразяване с финансовите възможности. В тази връзка се проучват възможностите за участие в проекта „Сензори на НАТО за радиолокационно наблюдение
(радари)”. Инициативата е насочена към изграждане на единна система за добиване, обработка и разпространение на радиолокационна информация с цел изграждане на оперативната картина и оптимизиране на процеса на вземане на решения. Това е важен проект, според генерал-майор Попов, защото системата за ПВО на НАТО не е само изтребители.

image
Грипен - един от вариантите за българските ВВС

Важно направление за нас е придобиването и поддържането на безпилотни летателни апарати,

каза командирът на ВВС. От определен клас нагоре БЛА са доста скъпи и не са много страните, които биха си ги позволили. С оглед на важността на разузнавателната информация вече се работи по инициативата за интегриране на способностите за разузнаване в Европа. Освен САЩ в нея участват още 6 държави – Великобритания, Италия, Турция, България, Германия и Гърция.
image
F-16 също е вариант

Като много добро, генерал-майор Попов, определи участието ни в проекта за стратегическия въздушен транспорт.
Ние участваме с годишна квота от 65 часа и с военнослужещи в унгарската авиобаза Папа, която е домакин на инициативата. За реализиране на нашите мисии са налетени 63 часа, транспортирани са 745 души и над 97 тона техника, боеприпаси и материални средства. Командирът на ВВС посочи и стартиралата през 2009 г. инициатива на Европейската агенция по отбрана за развитие на способности за въздушна мобилност чрез създаване на Европейски флот за въздушен транспорт.
Посочвайки другите направления в духа на интелигентната отбрана, генерал-майор Попов, обърна внимание и на процеса на международни договорености с Гърция, Турция и Румъния по Air Policing. По обсъжданата тема той обобщи три области за ВВС. Първата е обединяване на усилията при придобиването и поддръжката на отбранителни продукти: нов модел основен боен самолет, бизпилотни летателни апарати, радари, специална техника и оборудване. Втората е споделяне на способности за подготовката на личния състав- летателен, предни авионасочвачи и други специалисти. И третата – развитие на мрежово-центрични способности, необходими за подобряване обмена на информацията.
image

Новината, която научихме в кулоарите на парк-хотел "Санкт Петербург" е, че за първи път 16 октомври - Празник на авиацията и българските ВВС"" ще се отбележи в Пловдив пред Военния клуб. Събитието се свързна със 100-годишнината на авиацията ни.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка