Убийството в Труд и неизбежната отбрана

Pan.bg 13 фев 2020 | 13:25 views (427) commentaries(0)
img ПловдивПрес, Ваня ДРАГАНОВА

Една жена на 67, тежаща 48 кг, е бита системно от едрия си съпруг, който я тормозел и психически – водел любовницата си въкщи, приписал ѝ имота, а когато жена му се разболялал от рак, се зарадвал, че най-сетне ще се отърве. Двамата живеели в отделни части на къщата, а веднъж, когато тя му казала „добър ден“, той ѝ отвърнал с 2 шамара. Пиенето на съпруга е друга екстра в съвместния й живот. Мъжът се пропил след смъртта на единствения им син и тогава започнали издевателствата над жена му. Тя търпяла от ужас да не се окаже единствената разведена в рода, ако го напусне. И така до 13 януари м. г., когато Веска Хаджиева попитала мъжа си Костадин къде са ключовете ѝ, той отговорил, че не знае, последвала разправия, боричкане и той пак започнал да я удря – този път с налъм, защото всичко това се случва в банята. В един момент двамата паднали на земята е тя го хванала за шията. Заключението на съдбените медици е, че той е починал от задушаване, а слабата жена е успяла да го удуши вероятно защото е бил зашеметен от удар по главата. Не е ясно дали ударът е нанесен от нея, или травмата е от падането на пода. Това е фактологията по смъртта на Костадин Хаджиев, за което съпругата му Веска получи 9 г. затвор, след като беше призната за виновна в умишлено убийство.

Напразни останаха доводите на адвоката й Орлин Търновалийски, че става дума за убийство при превишаване на пределите на неизбежна отбрана, което не се наказва, ако е извършено под уплаха или смущение, или се наказва с до 5 години затвор, ако не е налице това психическо състояние. Съставът, председателстван от съдия Даниела Събчева, прие, че „нападание е имало, но то е било отблъснато“. Подробните аргументи ще станат ясни, когато бъдат написани мотивите, но по този казус има изумителни неща. Например поведението на Веска Хаджиева – тази жена плаче в съдебната зала още от първите заседания, и то така, че това не може да бъде изиграно. Поведението й е на човек, който изпитва истински ужас от станалото. Но беше осъдена като умишлен убиец. В последната си дума дори не
поиска да бъде оправдана, каза само: „Толкова съм обракана, че…“ И помоли за по-ниска присъда, чак когато адвокатът й настоя.

И няма как отново да не бъде направено сравнението с нашумялото дело за убийството на крадеца Жоро Плъха. Д-р Иван Димитров беше признат за невинен в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, защото нямало как по друг начин да се защити, освен да стреля. С незаконния си пистолет впрочем. Онзи двуметров мъж бил безпомощен пред крадеца. А възрастната и измъчена жена, която няма и 50 кг, е имала друга възможност да се защити.

Добре че това не е финалът на това дело и гледането му в горните инстанции предстои.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker