Възстановяват бункера на Тато в центъра на София - непробиваемият таван е дебел 5 метра, събира 300 души

Pan.bg 14 фев 2020 | 06:44 views (3004) commentaries(3)
img
pik.bg
В кратки срокове властта ще ремонтира митичен бункер от времето на Студената война. Подземната крепост на Тато се намира под Партийния дом и Ларгото. В нея може да се крият 300 човека, вентилацията и филтрите позволяват пълно изолиране от външния свят.

Народното събрание пусна обществена поръчка за строително-монтажните дейности, от документацията за която излизат прелюбопитни подробности за уникалното съоръжение, пише столичен всекидневник. Обектът се води Колективно средство за защита "Запад", от което може да се заключи, че не е единственото скривалище на парламента. Намира се в сутерена на блок IV на Партийния дом (откъм Ларгото), а от описанието на сградата става ясно, че тя разполага с три подземни нива. Общата й разгъната площ е почти 47 дка.

Скривалището е проектирано 3 години и е започнато още преди да бъде направено основното здание, но е завършено в края на 50-те и началото на 60-те години. Спецификите му е трябвало да отговарят на опасността от "сгорещяване" на Студената война, във време, когато в Москва управлява първо Сталин, а после Хрушчов, а във Вашингтон Труман и Айзенхауер. Тодор Живков и върхушката от Политбюро искат да имат сигурност при евентуална военна атака към България и по-конкретно в София и решават да построят система от тунели и укрития в центъра на София. След демокрацията в някои от тях влизат цивилни лица, но други остават обвити в мистика, както и този, който сега спешно ще се ремонтира.

Бункерът е с обща площ от 650 квадрата и представлява система от помещения и околовръстен коридор. Залите за престой на хора са 10 и в тях могат да се съберат 300 човека. Укритието е изградено от стоманобетон с изключителна здравина. Дъното му е на 10 метра под повърхността. Подът и стените са дебели по метър, а покривът на крепостта е на практика непробиваем - дебелината му е почти 5 метра (480 см) и всичко завършва на 172 сантиметра под кота нула в Партийния дом и Ларгото.

Армировката е много стабилна - през 20 сантиметра са поставени вертикални пръти желязо Ф14. Скривалището има три входа и два изхода. Преграждат ги стоманени врати, със специални уплътнения, които го затварят херметически.

Входовете са от Партийния дом, а от укритието може да се излезе по два тунела, дълги
по 30-40 метра. Единият излиза пред входа на президентството, а другият - пред сградата на Министерския съвет. Изходите не могат да бъдат забелязани от случаен минувач - тунелите завършват "с вертикални шахти с железен капак, над който е изпълнена тротоарна настилка".

В скривалището има резервоари с чиста вода, с която се захранват 4 санитарни помещения. Тя се отвежда и до филтър-вентилационната система. Тя може да осигурява въздух за 400 човека и има три режима на работа. При въздушна тревога притокът минава през филтри за прах. При химическа атака външният въздух се чисти от прах и химически вещества. Бункерът може да работи и при пълна изолация. Тогава вътрешният въздух се очиства от въглеродния двуокис и се обогатява с кислород. Осигурява се резервно електричество от дизелагрегат, произведен по времето, когато гръмва Чернобилската АЕЦ. В скривалището има телефонна централа с външна и вътрешна линия, както и пожароизвестителна система. Отопление няма, защото температурата вътре винаги е 16-18 градуса, без да има хора.

Ремонтът на бункера ще започне, след като през миналото лято спецове от Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия са направили обследване на конструкцията. Те са извадили 12 сондажни ядки от дебелите стени. Любопитно е, че експертите констатирали, че нивото на почвените води на това място могат да се качват до 4 метра под нивото на естествения терен. И че по продължение на "Цар Освбодител" се намира потенциално разломна зона. Съгласно препоръките на спецовете е взето решение да се възстановяват уплътненията на вратите, които да затварят убежището херметически, ще се ремонтират филтрите и вентилацията, ще се сменят с нови телефонната централа, противопожарната система, дизелгенераторът. Ще се ремонтират санитарните помещения, всичко ще се шпаклова и боядисва. Ако трябва, ще се сменят помпите и тръбите. Всичко трябва да бъде в рамките на 462 000 лв без ДДС, като само един изпълнител ще се заеме с всички дейности. Кандидатите за обществената поръчка могат да подават документи до 12 март, а на другия ден ще бъдат отворени офертите. Прави впечатление, че парламентът иска укритието бързо да бъде ремонтирано и то да е готово преди Нова година.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Borei 14 фев 2020, 12:39
   
  4
   
  1

  Колкото и да е "стабилен", няма да помогне много пред днешните оръжия.
  Дори новите и слаби американски ядрени заряди от 5 Килотона при директно попадение ще избият всички скрили се в него...
  По-добре е, да не се стига, да е необходимо да се крием в такива бункери :)!

 2. #2
  THUNDER 22 фев 2020, 10:43
   
  0
   
  0

  Политиците ще се крият там от народната любов !

  Ако се окаже вярно това което се тиражира от известно време.

  А именно, че Боце крие тайна дъщеря от 22г любовница модел на бикини. В луксозна вила за милиони в Барселона , закупена чрез подставени фирми оперирали с държавни и европейски пари.

  Тоя бункер няма да го спаси.

 3. #3
  THUNDER 22 фев 2020, 10:57
   
  0
   
  0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка