С до 27% поевтиняват парното и топлата вода от днес

Pan.bg 01 апр 2020 | 19:49 views (239) commentaries(0)
img
Природният газ, парното и горещата вода стават по-евтини от 1 април. Това са новините от заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране.

За софиянци намалението на топлинната енергия е с 26,47%. Тарифите в другите топлофикации в страната намаляват така: във Враца – с 22,52%, в Пловдив – 12,11%, Плевен – 15,65%, Бургас – 17,30%, Варна – 8,27%, Велико Търново – 17,54%, Разград – 16,88%.

КЕВР съобщи, че от 1 април цената на природния газ, продаван от "Булгаргаз", се понижава на 25,20 лв./MWh(без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с действащата цена за първото тримесечие (44.04 лв./MWh) намалението е с 42,78%.

Решението си КЕВР взе днес следобед на закрито заседание. То идва, след като бе променен договорът между "Булгаргаз" и "Газпром экспорт".

От комисията посочват, че при утвърждаването на цената са отчели заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяният у нас природен газ. При определянето на очакваните доставни цени във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи са отчетени общото количество природен газ за месец април 2020 г., общото количество природен газ за 2020 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори./frognews.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker