Балтов: България е сред страните с най-висок риск от коронавирус

Pan.bg 22 юли 2020 | 13:16 views (1241) commentaries(3)
img България е сред страните в Европа с най-висок риск от заразяване с новия коронавирус. А пандемията не само, че не е приключила, но все още сме достигнали нейния пик. Това обясни в интервю за NOVA директорът на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н.И. Пирогов” проф. Асен Балтов.

До преди месец бяхме сред „отличниците” в Европа, които имаха най-малък брой заразени с COVID-19. Днес вече сме сред трите държави, в които е най-вероятно да се заразиш. Какво се обърка?

Да, България наистина е сред страните с най-висок риск, като другите две са Португалия и Швеция. Факт е, че с много рязкото разпускане на мерките хората свалиха маските и помислиха, че всичко е свършило. В световен мащаб само за няколко дни вече има 1 милион новозаразени. Това говори, че пандемията не е приключила и дори може да не сме стигнали най-високата й точка. Друг проблем е, че след като дълго време спазваха мерките и бяха подтиснати, след облекчаването хората се успокоиха и си помислиха, че всичко е позволено. Това доведе до увеличение на случаите у нас. Аз не съм оптимистично настроен към отварянето на нощните заведения и разрешаването на абитуриентските балове. Това със сигурност допринесе много за големия брой заразени. Доказателство е фактът, че приемаме все повече и повече млади пациенти с коронавирус. Хората от възрастовата категория до 30 години и тази до 50 е с най-големи бройки през последния месец.

Скок на новите случаи на коронавирус в България, починали

Какво ще се случи наесен, когато дойде и сезонният грип? Може ли отново да се сблъскаме с неприятната гледка на стотици легла в спортни зали, превърнати в полеви болници?

Надявам се това да не се случи. Силно се надявам хората да продължат да спазват мерките – дистанция, дезинфекция и дисциплина. Най-важното е носенето на маски. На това трябва да се наблегне най-сериозно, защото не изисква никакви усилия. В разговор между двама, когато единият е с маска, рискът от зараза намалява с 30%. А когато и двамата събеседници са с маски, той е почти нищожен.

Възможно ли е хората на протестите да спазват тези правила? Как можеш да се предпазиш в такава среда?

В този случай маската би била достатъчна, само ако всички носят такава. В
Германия се опитват да направят маска, която убива вируса. Много държави върнаха задължителното носене на маски – Израел, Германия, Франция. Това е нещо изключително лесно за постигане. Апелирам всеки да носи маска.

Възможно ли е през зимата страните в Европа отново да се окажат в ситуация, в която да бъдат принудени да върнат строгите мерки?

Възможно е това да се наложи през ноември и декември, ако случаите ескалират до високи нива. Не трябва да забравяме, че тогава идват и парагрипните вирусни инфекции. Очаква се да бъдат направени комбинирани тестове, които да показват дали човек е болен от COVID-19 или от грип. Те ще се появят на пазара в края на септември. Това ще бъде в голяма помощ за лечебните заведения. Категорично обаче клиниката при средно тежките и тежките случаи на коронавирус се различава много от тази при грипа. Хората с опит могат лесно да разграничат тези две състояния.

СЗО: Ваксина срещу COVID-19 може да има до средата на 2021 г.

Изследване на Оксфорд показва, че вече има изпробвана върху 1077 души ваксина, която няма странични ефекти и кореспондира с имунната система. Можем ли да очакваме масова ваксина през следващата година?

Към този момент се тестват около 7-8 ваксини в цял свят. Силно се надявам, някоя от тях да има необходимите качества, за да може да се прилага масово. Тя би била голям помощник. Грипната ваксина е сезонна и не работи постоянно. Ако има сезонна, която да ни предпазва и от COVID-19 през зимните месеци, това ще бъде добре.

Наскоро се появи информация за открит нов симптом, проявяващ се при заболелите от коронавирус - обрив на лигавицата на устната кухина. Имате ли такива наблюдения в „Пирогов”?

Нямам опит с такъв симптом. При нас изследването за PCR теста се взима от колегите от УНГ, но никой от тях не е споделял с мен такова нещо. Ако трябва да откроя един симптом, който се наблюдава в не малко от случаите, то това е загубата на вкус и обоняние.

Какъв е капацитетът на „Пирогов” за лечение на пациенти с COVID-19?

Имаме предвидени 12 интензивни легла и 35 за средно тежки случаи. Това е капацитетът към момента, но ако се наложи той може да бъде увеличен. Винаги съм казвал, че ако е нужно, и цялата болница може да стане на разположение за лечение на коронавирус. Случи ли се това обаче, ще страдат други дейности в болницата.

Коментирахте броя смъртни случаи за последния месец – 100 души. Притеснителна ли е тази статистика и повишава ли се леталитетът на заразата?

Максималният леталитет, който сме имали до този момент, е 8 души за денонощие. Това, което се забелязва обаче, е, че след увеличаването на приетите пациенти в рамките на месец, успоредно се увеличават и смъртните случаи. Процентът се движи между 4 и 5.

Каква е разликата между това да умреш „с” коронавирус и „от” коронавирус?

Проблемът е, че някои хора не искат да разберат нещо важно: когато имаме починал пациент с COVID-19, ние не казваме, че това е единствената причина за смъртта му. Но заразата е катализатор на хронични процеси, които вече се развиват в тялото на човека. А с тези заболявания той може да живее дълги години. Когато обаче COVID-19 влезе в организма, той фатално засилва тези процеси. Големият проблем на коронавирусната инфекция не е засягането на белите дробове. Тя засяга ендотелните клетки на микроциркулацията. Тези клетки са в абсолютно всички органи. Така че COVID-19 може да засегне сърцето, мозъка, черния дроб и други органи. Това не е лек грип, а една генерална промяна на микросъдово ниво, свързана с разрушаването на така важните ендотелни клетки.

Вярно ли е, че младите заразяват старите?

Това би било възможно, ако старите хора допускат младите до себе си. Ще ви дам пример с моята фамилия. Не съм виждал родителите си вече 4 месеца. Категорично не ги посещава никой, дори и децата ми. Не си позволявам да ги посетя дори и за минута. Повечето възрастни пациенти с хронични заболявания спазват мерките, докато младите нямат такива принципи. Те се събират на групи и се веселят, което е нормално. Не можем да ги съдим за това, но трябва да пазим старите хора. Тенденцията засега е младите да се разболяват повече.

Клиничната пътека за COVID-19 се увеличи от 600 на 1200 лв. Трябва ли да очакваме да има повече хоспитализирани пациенти, от които болниците да търсят икономическа изгода?

Пътеката все още не е увеличена. Ще се увеличи от 1 август. Очаква се тази седмица анексът между БЛС и НЗОК да бъде подписан. Тези спекулации обаче са абсурдни и абсолютно несъстоятелни. Дори информацията, че в дадена болница се лекуват пациенти с COVID-19 директно намалява притока на пациенти за планови операции. Това създава отлив и никой не печели от това, че лекува коронавирусна инфекция. Фактът, че държавните болници са основните стълбове, които се занимават с това, също не е случаен. Частните болници нямат никакъв икономически интерес да имат такива пациенти. Единственото място, където виждаме нещо по-различно, е Пловдив, където колегите са седнали на една маса и са се разбрали, че ще има определени отделения в определени болници, които ще се занимават с това.

В социалните мрежи чест повод за полемика е въпросът как хората биват излекувани от COVID-19, след като няма лекарство за него.

Основните неща, с които лекуваме хората, са срещу пневмониите. Важно е да отбележим, че дълго време, след като сме овладели нея, пациентите остават на поддържащо лечение, а някои дори остават кислородозависими. При някои от пациентите се получават много сериозни фиброзни промени в белите дробове. Тоест намалява се капацитетът на алвеолите. Това са клетките, които пренасят кислорода към кръвта и обратно - изнасят въглеродния двуокис. Възможен е хроничен момент, който остава за цял живот.

Мит ли е, че физически добре подготвените и спортуващи хора не могат да се заразят от вируса?

Независимо, че те имат много добра имунна система, могат да се заразят лесно. Въпросът е как преодоляват самата зараза. Когато един физически активен човек не се пази, създава много добра предпоставка за навлизането на вируса в организма му, както и за неговото разпространение. Носоглътката се явява като защитна бариера, но при този вид хора тя бива преодоляна много бързо. Те използват много голямо количество кислород и дишат през носа и устата с максимални темпове. При спортистите рискът е дори по-голям.

Важно ли е хората да обръщат внимание на състоянието си възможно най-рано или трябва да наблюдават симптоматиката си няколко дни, преди да се обърнат към специалист?

Първите пациенти с COVID-19, които „Пирогов” посрещна, бяха точно такива - хора, които не си бяха обръщали внимание дълго време и не бяха взимали мерки. Това, което се прави в момента с по-голямото тестуване и откриването на повече заразени, ми говори, че ние успяваме да хванем инфектираните пациенти по-рано.

Много хора казват, че големият брой заразени се дължи на големия брой тестове. Така ли е това?

Към днешна дата 2/3 от тестовете се правят целево, а 1/3 - масово – на хора, които искат да пътуват. Направени са 30 хиляди теста на 1 милион население в България. Смятате ли, че това е много? Когато има повече заразени лица, има и повече контактни такива, които няма как да не бъдат изследвани. Ние, като болница, сме длъжни всеки месец да изследваме целия персонал, който е 2300 души.

Тестват ли се всички пациенти, които биват приемани в „Пирогов”?

При нас тестването на абсолютно всички пациенти е задължително. Придружители, които остават с тях, също биват тествани. По този начин ние искаме да предпазим нашите колеги, които работят и с други пациенти. Понякога излиза, че имаме заразен без никакви симптоми, но това не значи, че той не може да зарази други. Хубавото, което предстои може би от 1 август е, че НЗОК ще добавя по 20 лв. към всяка клинична пътека, за всеки новопостъпващ пациент. Тоест с тези 20 лв. ние ще можем да правим тестуване. Можем да решим да направим бърз тест или PCR тест на пул система.

На фона на тази лоша статистика (1/3 от починалите са само от последните 30 дни), прав ли беше ген. Мутафчийски, че „яко ще се мре”?

Това беше едно емоционално обръщение. Но в самата емоция имаше и друго - това, че хората не искат да разберат какво им казва той. Имаше лека обида. Това са хора, които буквално дадоха живота си през последните месеци. Те нямаха нормално ежедневие, семейства и сън. Те се грижеха изцяло за това да има яснота, концепция и да се спазват някакви мерки. Факт е, че те постигнаха много. Факт е обаче и, че когато случаите започнаха да намаляват, върху тях се изля много. Появиха се теории, че няма такава инфекция, че всичко е измислица и т.н. А това всъщност не е така и ние ясно го виждаме след разпускането на мерките. Благодарение на Щаба процесите бяха контролируеми. Това не беше направено по-добре в нито една друга европейска държава. Може би тази обида бе част от това изказване, защото когато виждаш, че ти си постигнал някакви резултати и изведнъж някой слага чертата върху всичко това, подобна реакция е нормална. Данните показват, че броят на починалите през последния месец е 1/3 от общия брой.ВЕСТИ.БГ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  jeliazko3y 22 юли 2020, 14:22
   
  21
   
  6

  Да си дойдем на думата . Клиничната пътека се увеличава от 600 на 1200 лв. на човек . В никакъв случай болниците няма да злоупотребяват с това. Някой вярва ли ви.

 2. #2
  Borei 22 юли 2020, 14:36
   
  21
   
  7

  Проф. Асен Балтов върни си дипломата по медицина!

  Цялата статистика до сега не показва, че в България е имало или има епидемия от т.н. Коронавирус!!!
  И това е ДОКАЗАН ФАКТ!

  А дали има риск??? Риск с определена вероятност има за всичко в този свят! Има риск и да падне голям метеорит и да унищожи цялата земя. Има риск и да избухне някоя свръхнова звезда, недалеч от нас в галактиката и да ни изпари всичките, има и риск от ядрена война и да измрем всичките, има и риск в САЩ отново да се активира Йелоустоун и цялата планета да потъне в облаци дим и пепел, а САЩ да загинат и т.н..

  Дай да ходим още от сега с маски от предполагаемият вулканичен дим, който би могъл да дойде до нас, ако Йелоустоун в САЩ изригне НЯКОГА пак :)???

  И този "супер вирус - Короната" до сега не е имал в нито една страна по света огромна смъртност! Ако започнем така да реагираме на всички възможни болести, трябва цял живот да ходим само с космически скафандри!!!

  И какъв е смисълът от ваксина срещу вирус, който само след 6 месеца вече ще е съвсем друг? Той клонира бързо и няма смисъл от ваксина! Да не говорим, че за сигурна ваксина не може и дума да става, която е разработвана само няколко месеца и е спестен целият дълъг процес на здравословни тестове! И кой иска да е ОПИТЕН ЗАЕК на някаква си съмнителна "ваксина"??? Не доказаха ли САЩ с техните "ваксини" до сега в чужди страни по света, колко странични ефекти са имали и са измирали деца, други са били осакатявани, трети са получили "стерилизация" - загубили са възможността да имат деца и т.н.. ? Е, какво и от къде на къде да вярваме сега, че една набързо "скалъпена" "ваксина", няма също да има огромни негативни странични ефекти??? И тука става въпрос да "инжектират" милиарди хора??? Дори и при един процент неудачно развитие, то починалите ОТ "ВАКСИНАТА" ще са стотици милиони хора!!! Абсолютно безотговорно е!
  А не е ли по-добре тогава изобщо да не се занимаваме с ваксини, за вирус, който има по-ниска смъртност даже и от на един обикновен сезонен грип?

  Ти г-н докторе ще си дадеш ли децата, да им инжектират нещо в тялото, което не е тествано достатъчно и няма никаква сигурност, че няма нещо да им навреди??? Да са опитни зайчета на сащиянската фармацефтична индустрия? При факта, че до сега числото на доказуемо починалите деца от т.н. Коронавирус клони почти към нула?

 3. #3
  jeliazko3y 22 юли 2020, 15:09
   
  18
   
  7

  Доктора да каже колко му платиха за всяване на нов смут и психоза у хората.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка