Железницата превърна Плачковци в град

Pan.bg 24 фев 2021 | 14:05 views (588) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com

Парен локомотив, поставен като паметник, символизира прогреса в балканското миньорско и индустриално селище. С помощта на Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната с родови корени от това населено място, неговият колега Ивайло Московски, бивш министър на транспорта, издаде разрешение за отпускане на Локомотива-реликва. Директорите на отделните дружества в железницата също видяха добрата идея на проекта и дейно се включиха в инициативата. Ключова помощ оказаха Борис Николов – председател на Съюза на военноинвалидните кооперации в България и Николай Николов, началник отдел („Вагони и локомотиви“) в отдел БДЖ.

Десислав Христов, уредник на най-нова история на РИМ-Пазарджик

Историята на град Плачковци бележи своето начало с развитието на въгледобива и прокарването на жп линията през Тревненския Балкан. Самото прокарване на този вид транспорт има важно политико-икономическо значение не само за района. Интересите на богати и влиятелни хора са залегнали в основата на минаващото от тук трасе, което обслужва минната индустрия, а по-късно и пътническия транспорт, свързващ Северна и Южна България. Благодарение на тази щастлива случайност Плачковци израства до ниво град през 1969 г. и става важна транспортна гара на линията Русе-Ст. Загора. Влакът и инфраструктурата му са залегнали в просперитета на града и се превръщат в символ на поколения граждани. Именно това дава основание за идеята да се постави паметен символ, свързан със железницата, дала силен тласък в развитието на града и района.

Поглеждайки градоустройствената карта на град Плачковци ще видим, че 1/3 от територията му е заета от ареала на железницата. В нея са работили и все още работят голяма част от жителите на града. Така че този символ на просперитета на града, поставен като експонат, напомня мълчаливо за миналото, за началото и за трудностите, с които са се сблъскали дедите ни за осигуряване на по-добро бъдеще и развитие на района. Не е тайна, че този парен локомотив, извисяващ се над града, има сантиментална стойност, той не е само атракция, а кара всеки един от жителите да си зададе въпроса за ролята на влака в историята на града. Именно това допринесе през 2018 г. ръководствата на различни дирекции в железниците и местната власт в лицето на Кметство Плачковци и Община Трявна да си подадат ръка и заедно да реализират този проект за
поставяне на паметен пункт „Локомотивът“.

Как се случва това?

Поставянето на парен локомотив като паметен символ в град Плачковци е разглеждано много пъти назад във времето. Но явно е трябвало съдбата да събере за кмет на град Плачковци Борислав Борисов и началника на жп участък Габрово-Дъбово Николай Николов по едно и също време като ръководители. Двамата със своята упоритост и постоянство успяха да реализират този дългоочакван проект. Разбира се без помощта и подкрепата на висшестоящите ръководства това начинание нямаше как да се получи. С помощта на Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната с родови корени от това населено място, неговият колега Ивайло Московски, бивш министър на транспорта, издаде разрешение за отпускане на Локомотива-реликва. Директорите на отделните дружества в железницата също видяха добрата идея на проекта и дейно се включиха в инициативата. Ключова помощ оказаха Борис Николов – председател на Съюза на военноинвалидните кооперации в България и Николай Николов, началник отдел („Вагони и локомотиви“) в отдел БДЖ. Те синхронизираха дирекциите в железниците и бе изготвен договор между Кметство Плачковци с кмет Борислав Борисов и БДЖ с директор Христо Иванов. ДП „НКЖИ“ с директор Красимир Папукчийски организира докарване до гара Плачковци на музеен експонат „FR Krupp A.G. - Essen”, от 1943 г. Серия 36-00, експлоатационен № 36-01 изцяло за сметка на железницата. Реликвата, тясно свързана с историята на града, бе докарана на 17 юли 2019 г., след което бе почистена и пребоядисана. Консервацията беше направена по всички изисквания на правилника за сметка на кметство Плачковци и Община Трявна. В тези дейности доброволно се включиха и помагаха местни фирми и граждани. Всички, които допринесоха за реализацията на този оживял свидетел на миналото, ще останат в историята на града с изписани със златни букви имена. Замисълът е бил парният локомотив да бъде изваден от забвение и да бъде върнат към живот и гордо да напомня на нашите съвременници за миналото на района. Позициониран на отреденото му място, официалното откриване беше предвидено да се състои тържествено на 30.10.2020 г. Поради въведените изисквания на МЗ относно Covid-19, събитието не се състоя и бе отложено за неопределено време.

Днес град Плачковци с гордост може да покаже част от миналото си не само на хартия, а и с истински експонат. Той ни посреща гордо извисяващ се и подсеща да се вслушаме в мъдростта на поколенията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка