БМК поиска от правителството моряците да бъдат признати за ключови работници

Pan.bg 06 юни 2021 | 20:14 views (347) commentaries(0)
img През последните две години пандемията от КОВИД19 доведе до много неблагоприятни и негативни последици не само за здравето и живота на хората, но и за икономическата дейност в световен мащаб.

Много от икономическите дейности буквално спряха, много от държавите затвориха своите граници в опит да ограничат разпространението на вируса. В същото време имаше отрасли, чиято непрекъсната работа беше жизнено важна за световната икономика.

Един от тези отрасли е корабоплаването. Само за пример, засядането на м/к Ever Given в Суец канал оказа огромно негативно влияние върху цялата световна икономика, доказвайки огромното значение на корабоплаването.

За съжаление обаче, по данни на Международната морска организация, по време на пандемията, на над 1 милион моряци и морски работници им беше забранено слизането на брега в редица държави от техните правителства, с което се осуетяваше тяхната смяна.

Така, те бяха принудени да престоят на корабите доста време след завършване на контрактите им. Това, разбира се, оказа много негативно влияние върху тяхната работоспособност и психика.

Международната морска общественост положи сериозни усилия за решаване на този тежък проблем – смяна на екипажите след завършване на техните контракти с цел нормалната експлоатация на корабите.

В тази връзка Генералната асамблеята на Организацията на обединените нации в своя резолюция призна „моряци и други морски специалисти“ като ключови работници (параграф 3 от Резолюция A / 75 / L.37) и настоява държавите също да признаят този факт.

Този документ на практика признава ключовото значението на корабоплаването за нормалното функциониране на обществото и призовава държавите за действия за осигуряване правото на моряците на достойни условия на труд, живот и защита на техните човешки права.

Tъй като досега не получихме подкрепа от предходното правителство, се обърнахме към министър-председателя, г-н Стефан Янев, от когото поискахме съдействие да бъдат признати моряците и други морски специалисти като ключови работници.

Независимо, че в България мерките са сравнително либерални, това несъмнено ще бъде един своеобразен жест и признание за труда на моряците и морските специалисти.

/www.bcs.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка