Откриха паметна плоча на убит граничен офицер

Pan.bg 29 юли 2021 | 12:58 views (1146) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: otbrana.com


Възпоменателна церемония и откриха паметна плоча на лейтенант Иван Батьов Иванов, командир на граничната застава в с.Ново Ходжово в състава на 3 граничен отряд – Петрич, бе проведена на 23 юли.. Лейтенант Батьов е убит на 21 юни 1949 г. от агент на гръцкото разузнаване.

Паметната проява бе организирана от Общинската организация на СОСЗР-Петрич с активната помощ на Общинската организация на СОСЗР-Сандански и кмета на Община Сандански г-н Атанас Стоянов, който е осъществил организационно-техническа и спомосъществувателна дейност по случая с помощта на своите сътрудници – г-жа Павлина Караджова, заместник-кмет на общината, г-н Георги Янчев – военен отчет на в общината и скулптура, изработил и поставил паметната плоча.

На церемонията по откриване на паметната плоча присъстваха кметът на Община Сандански г-н Атанас Стоянов и кметският наместник на с. Ново Ходжово г-жа Величка Шумантова, представителна група на СОСЗР и клуб „Граничари” – София начело с главния секретар на Съюза полковник от запаса Павел Станев, бивш началник щаб на Гранични войски, започнал службата си като заместник-командир на заставата в с. Ново Ходжово. Присъстваха и групи от общинските организации на СОСЗР – Петрич и Сандански и група офицери и сержанти от запаса, служили на тази застава, между които и старшина от запаса Методи Костадинов, който е живата история на граничната застава. За случая от с.Габаре, Врачанско на възпоменателната церемония дойдоха и племенничките на убития граничен офицер – Иванка Йорданова, Динка Тошкова, Тодорка Цветанова и Йорданка Боева.

Церемонията беше открита от основния организатор, подполковник от запаса Лозан Анастасов от общинската организация в гр.Петрич. Панихида отслужи отец Павел, архиерейски наместник в гр.Петрич, бивш граничар, служил в същия граничен отряд. Слово за живота и дейността на лейтенант Батьов изнесе подполковник от запаса Лозан Анастасов. Лейтенант Батьов е роден на 13 април 1924 г. в с.Габаре, Врачанско. Член е на РМС и активен участник в антифашистката борба, политзатворник, доброволец във Втората световна война. През 1948 г. постъпва в Гранични войски, като командир на граничната застава в с. Ново Хджово. С решение на Народното събрание заставата в с. Ново Ходжово носеше неговото име.

Пламенно и съдържателно слово произнесе кметът на община Сандански. Той приветства СОСЗР и общинските организации на Съюза в Петрич и Сандански за възпоменателната церемония и благодари на
племенничките на лейтенант Иван Батьов. За родолюбива и патриотична дейност кметът на община Сандански награди с плакети на общината генерал-майор от запаса Стефан Ангелов, командващ войските на МВР и командващ Гранични войски (1990-1992 г.); полковник от запаса Павел Станев, главен секретар на СОСЗР; подполковник от запаса Лозан Анастасов, общинска организация на СОСЗР – Петрич и старшина от запаса Методи Костадинов, бивш старшина на гранична застава – с. Ново Ходжово.

Слово имаше и от подполковник от запаса Никола Котов Пенчев, служил като заместник-командир на граничната застава в с.Ново Ходжово през далечната 1979 г., в момента пенсионер и живее във Варна. Той съобщи, че през същата година в архива на заставата е открил тефтерчето на лейтенант Иван Батьов и разказа за написаното в него.

В поздравителния адрес на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков до кмета на община Сандански, прочетен от главния секретар на Съюза, беше изказана благодарност към г-н Стоянов за неговата организационно-техническа и спомосъществувателна помощ, в т.ч. и към неговите помощници, относно реализиране идеята на общинските организации в Петрич и Сандански за поставяне на паметна плоча на убития граничен офицер. Беше подчертано, че възпоменателното поклонение е ярко доказателство, че за героите на Гранични войски няма забвение. Потвърдена беше инициативата на клуб „Граничари” – София , съвместно с общинските организации на СОСЗР в Петрич и Санданаски за 100-годишнината от рождението на лейтенант Батьов през 2024 г. да бъде издадена книга за живота и дейността му от поредицата „Граничари завинаги”. Със заповед на председателя на СОСЗР за успешна общественополезна и родолюбива дейност бяха наградени с мемориален знак на СОСЗР кметът на община Сандански и с почетни грамоти – г-жа Павлина Караджова, заместник-кмет на същата община, г-н Георги Янчев, военен отчет нв общината, подполковник от запаса Димитър Гълъбов от общинската организация Петрич и склуптора, изработил и поставил паметната плоча. На кметския наместник г-жа Величка Шумантова, на старшина от запаса Методи Костадинов, на подполковник от запаса Лозан Анастасов и на племенничките на лейтенант Иван Батьов бяха подарени книги от поредицата „Граничари завинаги”, написани от бившия главен редактор на в. „Граничар” полковник от запаса Киро Киров, заместник-председател на клуб „Граничар” – София.

С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта на лейтенант Иван Батьов Иванов. Участниците в съболезнователната церемония положиха венци и цветя на откритата паметна плоча. Последваха снимки и разговори между участниците в мероприятието. Племенничките на лейтенант Батьов поднесоха на участниците козунак, баница и сладки.

Вечна слава на лейтенант Иван Батьов Иванов
----------------------------------------------------------------------------------------
полк.о.з. Павел Станев – гл.секретар на СОСЗР,председател на Клуб „Граничари” - София
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка