В Дупница почетоха героя от Балканската война подпоручик Борис Змияров

Pan.bg 06 окт 2021 | 13:41 views (617) commentaries(0)
img pan.bg
Информация: otbrana.com


По инициатива на Народно читалище „Генерал Георги Тодоров-2011” и военно-патриотичните съюзи вчера на гроба на подпоручик Борис Змияров в двора на черквата в Дупница бяха положени цветя в знак на признателност. Председателят на читалището полк. Стoян Шатов разказа за живота и дейността на подп. Борис Змияров и припомни, че мероприятието е в знак на уважение и преклонение към всички загинали за освобождението, обединението и независимостта на България.

***


Подпоручик Борис Змияров е командир на 8-ма рота в 50 полк, от състава на Трета бригада, командвана от ген. Спас Георгиев. Тя е в състава на Седма рилска дивизия под командването на ген. Георги Тодоров. В началото на войната, на 5 октомври 1912 г. , сутринта, изпълнявайки заповедта за атака, той повежда ротата си напред и пада смъртно ранен, едва на 28 години. В 17.00 часа, същия ден Горна Джумая е освободена. След два дни Борис Змияров умира от раните си и Дупнишката община организира грандиозно погребение и в знак на почит и уважение , той е погребан зад олтара на черквата „Свети Георги” в Дупница.

В ония времена, жителите на град Дупница приели известието за смъртта на подп. Змияров с голяма скръб, защото той е син на известния сред македонските емигрантски среди адвокат и общественик Костадин Змияров, родом от Струмица, активен деец на дружество „Единство” и ВМОРО. Майка му е учителка и създателка на първото женско благотворително дружество в Дупница „Надежда”, а самият той е уважаван, високоинтелигентен и образован юрист, завършил право в Софийския университет и Женева, както и школата за запасни офицери. Новосформираното общинско ръководство в Горна Джумая изпраща съболезнователна телеграма до семейството на подпоручик Змияров.

По инициатива на Народно читалище „Генерал Георги Тодоров-2011” и военно-патриотичните съюзи, гробът му в двора на черквата бе възстановен през 2012г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка