Предложение на Българската морска камара (БМК) за изоставените кораби

Pan.bg 12 яну 2022 | 16:37 views (760) commentaries(0)
img През последните години, според информация от наши членове, българските пристанища изпитват огромни затруднения с изоставени кораби, които не са потърсени от техните корабособственици/корабопритежатели.

Затрудненията възникват следствие на това, че липсва процедура в българското законодателство, която да регулира този процес. Например, през последните години само в пристанище Варна има следните случаи:

м/к Амстел - Булярд - престой повече от 3 години

м/к Део Джуванте - КРЗ Одесос - престой около 5 години

м/к Анатоли Колесов - КРЗ Одесос - престой около 5 години

м/к Палвермо - п-ще Варна - престой 4 месеца

м/к Навахо - Булярд - престой 1 година

Причините за изоставяне на корабите са различни, но най-често те са свързани с финансови затруднения на корабособствениците/корабопритежателите.

Изоставените кораби принуждават пристанищните оператори, кораборемонтни и корабостроителни заводи да осигуряват безопасността им, което е неприсъщо за тяхната основна дейност и допълнително ги натоварва с големи финансови разходи.

В различните държави този проблем е решен по различен начин. В някои държави като Малта, Панама, Нидерландия и др. се пристъпва към бързо производство в рамките на няколко месеца.

Във връзка с проведените разговори между Българска морска камара и г-н В.Върбанов – зам.министър на транспорта и съобщенията, БМК изпрати мотивирано предложение за изменение и допълнение на КТК, с цел този проблем да намери своето решение, за което ще информираме своевременно.

/www.bcs.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка