Пловдив отбеляза тържествено 144-ата годишнина от Освобождението на града

Pan.bg 17 яну 2022 | 14:28 views (495) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: dir.bg


Всеки паметник е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията, каза в словото си Мария Карадечева - главен уредник в Регионален исторически музей

Пловдив отбеляза тържествено 144-ата годишнина от Освобождението на града. Поклонението се състоя пред паметника на капитан Александър Бураго в Дондуковата градина /зад централния Дом на младоженците/.


В словото си Мария Карадечева - главен уредник в Регионален исторически музей - Пловдив, припомни кой е капитан Бураго - Освободителят на Пловдив, и хронологията на събитията от преди 144 години. По думите й последните дни от Руско-турската война са живи в паметта на пловдивчани и те предават този спомен на поколенията чрез изграждането на паметници, храмове, могили.

"Вечна памет и слава на всички руски знайни и незнайни герои, заплатили с кръвта и живота си жадуваната от нас свобода! А тя е заслужена, защото е изстрадана с ума, идеите и саможертвата на чедата на България", каза Карадечева. Тя завърши с думите на цар Борис III при откриване на паметника на Шипка на 26 август 1934 г. "Всеки паметник е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията. Такъв невидим паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на освобождението. А на падналите в борбата да кажем: "Спете спокойно. Вашите завети няма да бъдат забравени!".

Във военната церемония, включваща полагане на венци и цветя, участваха военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци, представители на комитета "Родолюбие".

На поклонението присъстваха областният управител на Пловдив, народни представители, председателят на Общинския съвет, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове, общественият посредник към Община Пловдив, почетна рота от Пловдивския гарнизон, представители на църквата, политически и обществени организации, граждани, медии, при спазване на противоепидемичните мерки.

Паметта на загиналите за свободата на Пловдив бе почетена с падане на колене и минута мълчание. Венци и цветя на паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина бяха положени от представителите на местната власт, партии, обществени организации и граждани.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0